06:16, ned, 28. Apr

Novi center za pospeševanje podjetništva





V Mariboru so danes uradno odprli novo poslovno enoto Štajerskega tehnološkega parka, ki bo v sodelovanju z NLB Centrom inovativnega podjetništva nudila podporno okolje za podjetništvo v Podravju. V osnovi je namenjena mladim podjetjem in podjetjem s potencialom rasti, da jim pomaga pri uresničevanju podjetniških idej.

Novi center za pospeševanje podjetništva (7)

Nova poslovna enota se nahaja v nekdanjih prostorih NLB na Železnikovi ulici na Pobrežju in je tretja po poslovnih enotah Štajerskega tehnološkega parka v Pesnici in na Pobreški cesti v Mariboru.

V njej podjetnikom nudijo sodobno opremljene prostore, med katerimi so pet pisarn, štiri stalne in štiri premične delovne postaje ter prostor za dogodke. Prav tako nudijo strokovno pomoč, med drugim pri vključevanju v projekte EU, sodelovanju na razpisih in prodiranju na tuje trge. “To so stvari, ki jim jih lahko nudimo, da se lahko podjetniki osredotočijo na svoje delovanje in razvoj svojega podjetja,” je pojasnil direktor Štajerskega tehnološkega parka Mihael Leskovar.

V dveh mesecih delovanja pred današnjih uradnim odprtjem lahko po njegovih besedah že pokažejo konkretne rezultate, in sicer štiri dogovore o vključitvi, eno novoustanovljeno podjetje, tri potrjene dogodke in eno projektno iniciativo. “Naš cilj je pomagati ustanoviti čim več novih podjetij,” je poudaril.

V NLB želijo po besedah vodje njihovega Centra inovativnega podjetništva Gregorja Sakoviča pomagati pri razvoju podpornega okolja za podjetništvo po vsej Sloveniji, tudi z nudenjem prostorov v nekdanjih poslovalnicah banke. V Mariboru je to prvi tak prostor, pred časom pa so podoben projekt odprli v Ljubljani. “Odpiramo novo poglavje pri delovanju banke,” je dejal in pojasnil, da so jih k temu početju navedle predvsem potrebe okolja.

Štajerski tehnološki park spada pod okrilje Mariborske razvojne agencije (MRA), kjer po besedah direktorja Božidarja Pučnika prav tako opažajo, da mladi podjetniki in drugi s podjetniškimi idejami potrebujejo pomoč pri pretvarjanju svojih idej v prakso. “Mladim je zelo težko začeti, še posebej če nimajo predhodnih izkušenj. Želimo jim pomagati, s tem da ustvarjamo okolje, da bi jim uspelo,” je povedal. Po njegovih ocenah so namreč pričakovanja v družbi vse preveč usmerjena na neuspeh. “Dajmo obrniti zgodbo in se naravnati na uspeh,” je pozval.

Po njegovih besedah so takšni prostori za mlade podjetnike izjemnega pomena, čeprav ima danes že skoraj vsak svoj računalnik in internet. “Tako se jih povleče ven iz štirih sten. Tako lahko hitreje preizkusijo svoje ideje v praksi, izmenjajo izkušnje, dobijo nasvete, vzpostavijo sodelovanja ter tudi lažje in hitreje preprečijo morebiten neuspeh,” je prepričan Pučnik.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.