14:52, pet, 26. Apr

Nov ukrep za nadzor nad alkoholom in tobakom?





Slovenska zveza za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo (SZOTK), obvešča, da so v okviru projekta »NVO varujejo naše zdravje« pripravili zakonski pobudi, s katerima želijo vplivati na uvedbo ukrepa licenciranja prodaje in ponujanja tobačnih izdelkov in alkoholnih pijač in uvesti licenčnine (sprememba Zakona o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov in Zakona o omejevanju porabe alkohola).

cigaret

Z zakonskima pobudama želijo vplivati na uvedbo ukrepa licenciranja prodaje in ponujanja tobačnih izdelkov in alkoholnih pijač in uvesti licenčnine (sprememba Zakona o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov in Zakona o omejevanju porabe alkohola). Uvedba licenc in licenčnin ne bi pomenila zgolj še enega stroška za prodajalce tobačnih izdelkov in alkoholnih pijač, temveč bi predvsem zagotovila financiranje preventivnih in kurativnih programov in projektov, ki dokazano zmanjšujejo škodo zaradi kajenja in pitja alkohola. Glede na dejstvo, da trošarine na tobačne izdelke in alkoholne pijače, niti približno ne dosegajo obsega škode zaradi omenjenih izdelkov, in da gredo trošarine neposredno v integralni proračun, ki ga preventivni in kurativni programi in projekti v veliki večini ne dobijo nazaj, pa bi z licencami in licenčninami uvedli sistem, preko katerega bi se lahko kakovostni programi in projekti samostojno in bistveno lažje financirali ter s katerim bi dolgoročno uspeli zajeziti ali vsaj občutno zmanjšati težave, ki jih imamo v Sloveniji s tobakom in alkoholom. V Sloveniji namreč zdravje še vedno ni prepoznano kot ena najpomembnejših vrednot naše družbe, ki jo je treba upoštevati pri načrtovanju politik na vseh ravneh in v vseh resorjih. Premalo se zavedamo ekonomskega bremena z življenjskim slogom povezanih kroničnih bolezni. Stroški zdravljenja pogosto presegajo finančne koristi, ki jih ima družba od prodaje zdravju škodljivih izdelkov (Resolucija o nacionalnem planu zdravstvenega varstva 2015 – 2025).

“Dobro zdravje je bistveno za gospodarski in družbeni razvoj, ključna skrb v življenju vsakega posameznika, družin in skupnost”(Zdravje 2020, SZO).

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.