23:01, pet, 26. Apr

Nigrad oddal zavezujočo ponudbo za nakup KPL





Mariborsko občinsko podjetje Nigrad je v četrtek oddalo zavezujočo ponudbo za nakup Komunalnega podjetja Ljubljana (KPL) in ob tem tudi plačalo depozit, je danes sporočil direktor omenjenega podjetja Marko Žula. Kot je dodal, so štirje skrbni pregledi v septembru pokazali, da je KPL zdravo podjetje, potencialna tveganja pa zmerna.

foto: STA
foto: STA

Skrbne preglede podjetja KPL, ki ga Nigrad namerava kupiti v stečaju Cestnega podjetja Ljubljana, so opravili revizijska družba, odvetniška pisarna ter strokovnjaki Nigrada s področja financ in operative. Vodstvo družbe se je po pridobljenih podatkih zdaj odločilo plačati depozit in oddati zavezujočo ponudbo za nakup 100-odstotnega deleža podjetja.

“Identificirali smo potencialne sinergijske učinke ter ocenili finančna tveganja, naši strokovnjaki s področja operative pa so pregledali tudi evidenco strojev in voznega parka. Skrbni pregled je pokazal, da gre za zdravo podjetje, ki se ukvarja s sorodno dejavnostjo in ima v lasti osnovna sredstva z veliko vrednostjo. Stroji in vozni park so v dobri kondiciji,” je dejal Žula.

Med tveganji po njegovem izstopajo predvsem pravna razmerja s trenutnim lastnikom in poroštvena razmerja, vendar je, še dodaja Žula, vrednost potencialnih tožb prav tako ocenjena in je že zajeta v ponudbo, zato nikakor ne bi mogla zamajati Nigrada.

Ob tem je še dodal, da bi nakup zagotovo prinesel nova delovna mesta tako v operativi kot v poslovnem delu družbe, hkrati bi lahko ustvarili velike sinergijske učinke na področju izkušenj, referenc in tehnike, finančni potencial posla pa bi omogočal konsolidacijo teh dveh družb.

Zaradi zanimanja zaposlenih za strategijo izvrševanja poslov bo vodstvo Nigrada povzetek skrbnega pregleda KPL predstavilo tudi svetu delavcev.

Sicer pa je Nigrad prvi krog pogajanj s stečajnim upraviteljem opravil v ponedeljek, ko je ponudil ceno in opredelil znesek depozita, ki znaša pet odstotkov ponujene cene za nakup podjetja. Depozit bo v primeru neizbire povrnjen, kupnino pa bi morali poplačati v 31 dneh od podpisa pogodbe. Višine ponudbe Žula ne razkriva, je pa ta po njegovih besedah veljavna do konca leta.

Nigrad je sicer pred časom oddal tudi nezavezujočo ponudbo v višini 4,5 milijona evrov, ki bi jih pridobili deloma iz lastnih sredstev, večino pa preko kredita. Takrat so od stečajnega upravitelja Veljka Jana prejeli obvestilo, da so se skupaj s še nekaterimi ponudniki uvrstili na četrto mesto. Skupaj naj bi interes za nakup KPL pokazalo kar 18 ponudnikov.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.