18:32, sob, 27. Apr

Nasprotniki novele zakona o zakonski zvezi v prednosti





Po 65 odstotkih preštetih glasov z referenduma o noveli zakona o zakonsko zvezi in družinskih razmerjih so v znatni prednosti nasprotniki zakona. Za jih je namreč glasovalo 37,89 odstotka, proti pa 62,11, kažejo neuradni delni izidi državne volilne komisije (DVK). Ni pa še jasno, ali bodo nasprotniki dosegli zahtevani kvorum za zavrnitev zakona.

vilitve slika je simbolična

Po novi referendumski ureditvi se mora za zavrnitev zakona na referendumu izreči večina udeležencev referenduma, pri čemer pa mora ta večina hkrati predstavljati tudi najmanj 20 odstotkov vseh volilnih upravičencev. Zaenkrat je proti zakonu glasovalo 216.975.

Glede na volilne imenike, pripravljene pred tokratnim referendumom, to pomeni 342.810 volivcev. V imenike je namreč vpisanih skupno 1.714.050 volivcev. Končno število glasov, potrebnih za izpolnitev kvoruma za zavrnitev zakona, pa bo DVK ugotavljal po referendumu, saj bodo k številu volilnih upravičencev prišteli morebitne volivce, ki so prišli na glasovanje, a so bili iz volilnega imenika pomotoma izpuščeni, odšteli pa bodo tiste, ki bodo umrli od sestave volilnega imenika do dneva glasovanja. Poročilo o uradnem izidu referenduma bo tako DVK sprejel predvidoma 16. februarja.

Novelo je v sprejem DZ predlagala ZL, pobudnica za referendum pa je koalicija Za otroke gre. Novela spreminja definicijo zakonske zveze, ki tako ne bi bila več opredeljena kot z zakonom urejena življenjska skupnost moža in žene, ampak z zakonom urejena skupnost dveh oseb, torej bi jo lahko sklenili tudi istospolni pari. Ti bi tako dobili vse dolžnosti in pravice, ki izhajajo iz zakonske zveze, prav tako bi se na enak način kot raznospolne obravnavale tudi istospolne zunajzakonske skupnosti.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.