08:40, ned, 19. Maj

Narodni dom nujno potreben obnove





Stavba Narodnega doma Maribor je več kot potrebna obnove. Le za najnujnejša dela bi potrebovali več kot 584-tisoč evrov, v povprečju pa jim mariborska občina za to nameni okrog 27-tisočakov letno.

Zaodrje, garderobe, prezračevanje, zamenjava zaves …

V objektu Narodni dom je nujno potrebna obnova odra, zaodrja, garderob za nastopajoče. Nujen je zagon projekta za izvedbo sistema prezračevanja in klimatizacije Velike dvorane, v slednji je nujna tudi zamenjava zaves, glavne pomične zavese in njenega pogona in odrskih zaves, ki do sedaj še niso bile zamenjane, opozarjajo v javnem zavodu Narodni dom Maribor.

Kot poudarjajo, je v Veliki dvorani prav tako nujna obnova oziroma zamenjava gledaliških vlekov in starih lesenih tal na balkonu.

Narodni dom Maribor
Narodni dom Maribor

Po nujni obnovi trenutno najbolj kličejo garderobe za nastopajoče in zaodrje. „Slednje namreč ni bilo obnovljeno že od prevzema leta 1992 in več ne služi niti osnovnim funkcijam,“ opozarjajo v Narodnem domu.

Seznam se nadaljuje in za potrebna obnovitvena dela bi po njihovih ocenah potrebovali najmanj 584-tisoč evrov.

Mestna občina Maribor je medtem Narodnemu domu za investicijska dela v zadnjih petih letih skupno namenila dobrih 157-tisoč evrov, od tega okrog 50-tisočakov za vzdrževalna dela na drugih objektih, s katerimi zavod upravlja.

Potrebna je tudi zamenjava miz za izvedbo prireditev, obnova severnega stopnišča, fasade na severni in vzhodni strani, ter sanacija na že obnovljenih delih fasade.

Od preostalih 107.208 evrov (ki so jih prejeli v letih 2011–2014 – op. p.) so tako v 2011 slabih 30-tisočakov namenili nakupu avdio opreme in pontonov, v 2012 okrog 29-tisoč evrov za vgradnjo plinskega kotla in dimovoda, v 2013 nekaj čez 28-tisoč za rekonstrukcijo slednjih, v 2014 pa dobrih 20-tisočakov še za nakup avdio opreme in za izdelavo projekta za zaodrje Narodnega doma. V povprečju jim MO Maribor kot ustanoviteljica zavoda za nujna vzdrževalna dela (za stavbo narodnega doma – op. p.) letno tako nameni okrog 27-tisoč evrov.

Kulturno-prireditveni center Narodni dom Maribor je takoj za Cankarjevim domom drugi največji tovrstni center v državi.
Kulturno-prireditveni center Narodni dom Maribor je takoj za Cankarjevim domom drugi največji tovrstni center v državi.

Sicer pa stavba, ki je tudi kulturno-spomeniško zaščitene še nikoli ni bila deležna popolne obnove. „Če želimo prireditve v tej častitljivi stavbi še naprej izvajati, se bo njene obnove tako treba čim prej lotiti,“ pa še izpostavljajo v Narodnem domu.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.