15:21, pon, 29. Apr

Narodni dom nadaljuje s pestro ponudbo dogodkov





Narodni dom Maribor, sicer najbolj poznan po organizaciji poletnega Festivala Lent, v sezoni 2014/2015 nadaljuje s pestro ponudbo dogodkov, tudi koncertov in gledaliških predstav. Od lani ima pod svojim okriljem še Vetrinjski dvor, kjer so med drugim vzpostavili grafični center, otroške delavnice in rezidence za gostujoče umetnike.

narodnidomy93e
Direktor Narodnega doma Maribor Vladimir Rukavina je na današnji novinarski konferenci izpostavil uspešno sodelovanje tega javnega zavoda s številnimi nevladnimi organizacijami. “Poskušamo jim pomagati s prostori, tehnično opremo in promocijo, v nekaterih primerih tudi s finančnimi sredstvi,” je dejal.

To sodelovanje je med drugim vidno v Vetrinjskem dvoru, ki je bil po zaključku Evropske prestolnice kulture (EPK) leta 2012 prazen, konec lanskega leta pa je prešel v upravljanje Narodnega doma Maribor. Na podlagi razpisa so ga napolnili z različnimi vsebinami in trenutno so po besedah producenta Marka Brumna vse njegove zmogljivosti zapolnjene.

Poleg uporabnikov, ki imajo sklenjene triletne najemne pogodbe, prostore v Vetrinjskem dvoru koristijo različni festivali. V prihodnjih dveh mesecih bodo med njimi Mednarodni festival računalniške umetnosti (MFRU), festival stop motion animacije StopTrik in Borštnikovo srečanje. Decembra bo znova eno od prizorišč Vilinskega mesta.

Koncertna poslovalnica Narodnega doma Maribor bo v sezoni 2014/2015 ponudila pet orkestrskih koncertov, med njimi aprila prihodnje leto koncert Angleškega komornega orkestra z violinistom Julianom Rachlinom. Med petimi koncerti Komornega cikla pa bo marca koncert francoskega harfista Xavierja de Maistrea, violončelista Daniela Müller-Schotta in latvijske violinistke Baiba Skride. Posebej prirejajo še cikel za mlade, letos tudi z lastno produkcijo mladinske gledališke predstave Poslušaš srce ali glasbo? v režiji Roka Vilčnika.

Za otroke ponujajo gledališki abonma s petimi predstavami in otroškim pustnim rajanjem. Najbolj pa so ponosni na Kulturni dnevnik, ki je edinstven primer takšnega kulturno-izobraževalnega programa v Sloveniji in ki ga kljub finančnim težavam izvajajo že sedem let. Namenjen je otrokom tretjih in petih razredov osnovne šole, trenutno pa imajo vpisanih več kot 600 abonentov.

Narodni dom Maribor letos nadaljuje z uprizarjanjem priljubljenih gledaliških komedij in jazzovskih koncertov, ki jih prirejajo že 15 let. Med drugim napovedujejo koncertno izvedbo projekta zgodbe mariborske nadškofije Igra o antikristu umetniškega kolektiva Was ist Maribor, ki bo sicer premiero doživel konec oktobra v Cankarjevem domu.

Najbolj znana prireditev Narodnega doma Maribor pa je Festival Lent, katerega zelo priljubljen del Art Kamp so letos razširili še na avgust in september. V Mestnem parku čez poletje prirejajo tudi koncerte amaterskih glasbenih društev, pozimi pa božično-novoletno prireditev Vilinsko mesto, ki bo kljub nekaterim lanskim težavam letos po zagotovilih pristojnih spet popestrilo zimo v Mariboru.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.