10:56, sob, 4. Maj

Nadomestne volitve za svetnika na Muti bodo 11. 1. 2015





V Občini Muta še niso zaključili z letošnjimi lokalnimi volitvami, saj bodo volivci pete volilne enote 11. januarja 2015 vnovič odšli na volišča. Občinska volilna komisija je nadomestne volitve za enega člana občinskega sveta razpisala za 11. januar 2015. Izvoljeni svetnik bo nadomestil Mirka Vošnerja, ki je zmagal v drugem krogu županskih volitev.

Slika je simbolična
Slika je simbolična

Vošner je bil v prvem krogu lokalnih volitev 5. oktobra letos za občinskega svetnika izvoljen v peti volilni enoti v občini, in sicer na neodvisni Listi Mirka Vošnerja. Hkrati se je kot županski kandidat uvrstil v drugi krog volitev, kjer je dva tedna kasneje slavil proti Darku Sahorniku. Vošner je na volitvah 19. oktobra prejel 51,5 odstotka glasov volivcev oz. skupno 58 glasov več kot Sahornik.

Ker je na Muti v veljavi večinski volilni sistem, bodo v peti volilni enoti na nadomestnih volitvah volili novega svetnika. Peta volilna enota obsega območje naselij Sv. Primož nad Muto, Sv. Jernej nad Muto, Pernice, Mlake in del naselja Gortina. Na tem območju je okoli 530 od skupno okoli 2930 volilnih upravičencev Občine Muta.

Za nadomestne volitve veljajo enaka pravila in roki kot za prvotne volitve, tako da mora steči tudi nov kandidacijski postopek, ki mu sledijo ostali roki. Roki za volilna opravila za nadomestne volitve začnejo teči v ponedeljek, 10. novembra, je na seji v četrtek sklenila občinska volilna komisija Občine Muta, ki je razpis volitev objavila na spletni strani občine.

Občina Muta ima 11-članski občinski svet. Na volitvah 5. oktobra je Lista Mirka Vošnerja prejela dve svetniški mesti, Lista Darka Sahornika – Za Muto gre je dobila tri svetnike, po enega pa SDS, SMC, NSi in tri liste nestrankarskih kandidatov. Do izvolitve nadomestnega svetnika bo občinski svet deloval z enim svetnikom manj.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.