12:34, pet, 26. Apr

Na Ptuju prižgali praznično osvetlitev





Včeraj so praznične lučke zagorele tudi v najstarejšem slovenskem mestu, na Ptuju. Zagorelo je 80 reflektorje in na tisoče drobcenih luči. Pri izdelavi in namestitvi praznične okrasitve so pomagali dijaki in dijakinje Ekonomske in Strojne šole Ptuj.

Avtorica letošnje novoletne okrasitve je Stanka Vauda v sodelovanju z dijaki iz Ekonomske in Strojne šole Ptuj. Aluminijaste polizdelke iz okoliške tovarne Talum in folijo za ovijanje, je avtorica postavila v vlogo lebdečih ploskev, ki same lovijo in odbijajo svetlobo.  Posebnost je tudi prijeten žvenket, ki se ob trku kovinskih ploskev razlega po mestu. “Ključni umetniški izziv je bil, kako spremeniti osnovno funkcijo materiala in dokazati, kako lahko aluminij in navadna folija za ovijanje postaneta ledena ploskev, ki lovi svetlobo in krasi mesto podnevi in ponoči. Pri tem je treba poslušati material in se prepustiti intuiciji. Tako nikoli ne veš, kakšen bo končni izgled,« o idejnem ozadju projekta razlaga Vauda.

prizig-luck3_ptuj

Prižig lučk se je začel s spustom “Škrata Matjaža” iz balkona Mestne občine Ptuj. Nastopili so združeni mladinski pevski zbor osnovnih šol v ptujski občini, ki ga sestavljajo učenci iz šol Breg, Ljudevita Pivka, Ljudski vrt, Mladika in Olge Meglič. Z lučkami miru so mesto osvetlili tudi ptujski skavti. Udeležba je bila naj pričakovanji, saj so obiskovalci do zadnjega kotička napolnili Mestni trg.

prizig-luck1_ptuj

S prižigom prazničnih lučk se sicer pričenja tudi program Ptujske pravljice, ki bo od 16. do 30. decembra s pravljičnim sejmom, animacijo za otroke, nastopi učencev, koncerti in glasbo v ritmih praznikov popestrila dogajanje v starem mestnem jedru. “Edinstvena okrasitev zagotovo predstavlja dodaten motiv za obisk najstarejšega slovenskega mesta v prazničnem času. Nebo nad Ptujem magično sije tako podnevi kot ponoči,” pojasnjuje Katja Gönc, direktorica Zavoda za turizem Ptuj.

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.