17:08, pet, 26. Apr

Na Ptuju in v Spodnjem Podravju želijo nujno zobozdravstveno pomoč





Ptujčani in prebivalci večjega dela Spodnjega Podravja v nujnih primerih nimajo možnosti obiska dežurne zobozdravstvene ordinacije v svojem mestu ali neposredni okolici. Tamkajšnji zdravstveni dom ni uvrščen v splošni dogovor o dežurni službi, zato morajo po pomoč v Maribor. V Ormožu pa je dežurni zobozdravnik organiziran ob petkih popoldne in sobotah dopoldne.
O problematiki dežurnega zobozdravstva so na zadnjem kolegiju razpravljali tudi župani regije, ki jim je direktorica ptujskega zdravstvenega doma Metka Petek Uhan pojasnila, da dežurnega zobozdravstva, ki bi bilo financirano preko splošnega dogovora, pri njih nikoli niso imeli. So pa ob sobotah in nedeljah dežurno službo pred leti izvajali na pobudo njihovih zobozdravnikov in koncesionarjev, ki so svoj delovni čas razporejali preko šestih dni.

zobozdravnik

Župani niso prisluhnili
Po letu 2013 je padla odločitev, da dežurstva na Ptuju ne bo več. Vesela bom, če se bomo dogovorili drugače, vendar to za sabo potegne nove stroške,” je dejala Petek Uhanova in dodala, da sicer sami ustanovitelja vselej naprošajo za dodatni program, v katerem bi zobna dežurstva vključili v njihovo dejavnost, a jim doslej ni uspelo. To bi jih po njenem mnenju stalo okoli 39.000 evrov letno, a velja samo za dnevno dežurstvo med vikendi in prazniki. Vsaj nekajurno dežurstvo ob koncih tedna pa bi lahko zagotovili s pomočjo občin, a vsi župani temu niso naklonjeni, zato tudi po decembrski razpravi na kolegiju kakšnega posebnega odziva po besedah Petek Uhanove doslej še ni bilo. Svoje paciente zato v primeru nujnih stanj preusmerjajo v Maribor. V ormoškem zdravstvenem domu, ki pokriva še območje občin Sveti Tomaž, Središče ob Dravi in Ormož, kar pomeni, da skrbi za zdravje okoli 17.000 ljudi, je zobozdravstvena dežurna služba organizirana vsak petek popoldne od 12. do 20. ure ter ob sobotah od 7. do 13. ure.
Vr: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.