01:26, sob, 27. Apr

Na Ptuju danes uradno odpirajo novo OŠ Ljudevita Pivka





Na Ptuju bodo z današnjo slovesnostjo uradno odprli dolgo in težko pričakovano novo Osnovno šolo Ljudevita Pivka, namenjeno otrokom s posebnimi potrebami, ki jo sicer že od 1. septembra obiskuje skoraj sto učencev, od tega 17 povsem na novo. Na slovesnosti pričakujejo tudi varuhinjo človekovih pravic Vlasto Nussdorfer.

Nova OŠ Ljudevika Pivka Foto: STA
Nova OŠ Ljudevika Pivka
Foto: STA

Prav Nussdorferjeva se je ves čas od nastopa svojega mandata zavzemala za čim prejšnjo gradnjo nove šole, saj so bile razmere v starih prostorih že pod robom sprejemljivega. Opozarjala je tudi na zastoje, do katerih je prihajalo pri gradnji zaradi pomanjkanja denarja in predvsem nezmožnosti dogovora med občinami soustanoviteljicami o delitvi finančnih obveznosti.

Vse to je zdaj pozabljeno, saj se novi šolski prostori razprostirajo na skoraj 2900 kvadratnih metrih površin, v njih pa so zdaj končno sodobno opremljeni prostori, primerni za vzgojo in izobraževanje otrok s posebnimi potrebami na širšem ptujskem območju.

V novih prostorih imajo na voljo veliko telovadnico z vsemi pripomočki, tehnično učilnico z vso opremo za tehnični pouk, likovno učilnico s kabinetom, kjer je peč za glino, moderno opremljeno računalniško učilnico, knjižnico, šivalnico, učno stanovanje, kjer bomo učence pripravljali na samostojno življenje in delo, senzomotorično sobo oziroma sobo za umirjanje ter velike učilnice s kotički za individualno delo in delo po manjših skupinah.

“Šola je opremljena z dvigalom za gibalno ovirane učence. Na hodnikih imamo klopi, ki jih lahko poljubno zložimo v krog ali kačo, kjer se učenci lahko družijo med odmori. Okolica nove šole nam omogoča tudi veliko gibalnih aktivnosti na igralih, ki so bila posebej izbrana za naše učence. Prav tako bomo lahko ob telovadnici uredili vrt, kot smo ga že imeli pri stari šoli,” je pojasnila ravnateljica Lidija Hameršak Marin.

Končna vrednost naložbe je znašala 4,1 milijona evrov, pri čemer je šolsko ministrstvo prispevalo 2,2 milijona evrov, ptujska občina pa skoraj 630.000 evrov. Ostalo so ali pa še bodo pokrile druge občine v Spodnjem Podravju, sorazmerno glede na njihovo velikost, čeprav z nekaterimi še niso v celoti razrešena vsa vprašanja.

Občina Podlehnik bo tako pogodbene obveznosti izpolnila s kompenzacijo, Hajdina bo svoj dolg poplačala do konca leta, enako bosta ravnali tudi občini Destrnik in Žetale. Z občino Dornava sta v zaključni fazi uskladitev zneska in podpis pogodbe o sofinanciranju, občina Sv. Andraž pa bo v skladu s pogodbenimi obveznostmi svoj del poravnala v letih 2017 in 2018.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.