06:26, čet, 16. Maj

Na Muti zaključujejo projekt izgradnje kanalizacije in čistilne naprave





Operacija Odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju Drave – Zgornja Drava, vključuje tudi sklop izgradnje kanalizacije na območju občine Muta in izgradnjo skupne čistilne naprave Muta-Vuzenica. Sklop na Občini Muta uspešno zaključujejo.

10419981_394808094046949_7307366346925009737_n

Kanalizacijski del je praktično zaključen, skupna čistilna naprava pa obratuje od konca lanskega leta. Namen operacije Zgornja Drava je odpraviti vrsto let trajajočo problematiko odvajanja in čiščenja odpadnih fekalnih voda, ki imajo negativne posledice na okolje in zdravje ljudi. V okviru operacije se gradijo vodi kanalizacijskih sistemov ter več čistilnih naprav. Projekt se izvaja v petih občinah, kjer še nimajo izgrajenega sistema za odvajanje in čiščenje komunalnih voda oziroma ta sistem še ni zgrajen v celoti. Vrednost celotnega projekta Zgornja Drava znaša 37.094.153,00 € in ga delno financira Kohezijski sklad Evropske unije v okviru Operativnega programa razvoja okoljske in prometne infrastrukture za obdobje 2007–2013, razvojne prioritete »Varstvo okolja – področje voda«, prednostne usmeritve »Odvajanje in čiščenje komunalnih voda« (18.190.325,59 €), delno Republika Slovenija (3.210.060,00 €), delno stroške pokrivajo občinski proračuni (9.511.408,00 €). DDV znaša 6.182.359,00 € in se poračuna.

Na območju občine Muta sta že bila zgrajena dva zadrževalna bazena in dve črpališči ter večji del kanalizacijskega sistema. Ob zaključku projekta bo tako zgrajenih dobrih 7.000 metrov fekalne kanalizacije. Ocenjujemo, da se bodo uporabniki na novo zgrajeno kanalizacijo začeli priključevati v drugi polovici letošnjega leta. Poleg tega na občini načrtujejo še izgradnjo kanalizacijskega omrežja na obrtni coni Gortina ter v industrijski coni Muta, vključno s šolskim centrom Muta z namenom čim večje pokritosti sistema s kanalizacijskim omrežjem in s tem večjim izkoristkom same čistilne naprave.

V okviru tega sklopa je bila izgrajena tudi skupna čistilna naprava Muta-Vuzenica za čiščenje odpadnih voda naselij obeh občin, ki od novembra 2014 poskusno že obratuje. Odpadna voda komunalnega tipa se bo zbirala in odvajala iz naselij po mešanem in ločenem kanalskem sistemu. Velikost čistilne naprave znaša 6.400 populacijskih enot (PE). Večjih industrijskih onesnaževalcev na tem območju ni. Posamezni obrati imajo urejeno svoje čiščenje tehnoloških voda. Očiščene odpadne vode bodo iz čistilne naprave odtekale v reko Dravo.

V okviru skupine projektov Odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju Drave – Zgornja Drava, se izvajajo investicije v odvajanje in čiščenje odpadne vode v občinah Radlje ob Dravi, Dravograd, Vuzenica, Selnica ob Dravi in Muta. Namen investicij je izgraditve ustrezne infrastrukture za odvajanje in čiščenje komunalnih odpadnih voda na območjih, ki so v državnem programu opredeljena kot območja, ki morajo biti opremljena s kanalizacijo, skladno z evropskimi direktivami na področju odvajanja in čiščenja odpadnih voda, in s predpristopno pogodbo ter ciljem zmanjšanja vplivov na okolje. Celotna investicija bo imela neposreden vpliv in učinke na kakovost pitne vode in zdravje ljudi, razvoj in prihodke iz turizma, vrednost nepremičnin, kmetijsko dejavnost, zmanjšanje onesnaženosti naselij in okolja, estetsko vrednost in rekreacijske možnosti. Pričakovati je, da bo vse to več kot ugodno vplivalo na razvoj podeželja v tem delu Slovenije.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.