23:42, sob, 27. Apr

Na mariborski občini vendarle prisluhnili ravnateljem





Mestna občina Maribor (MOM) je danes z ravnatelji mariborskih osnovnih šol vendarle našla dogovor glede nadaljnjega sofinanciranja nekaterih izvenšolskih dejavnosti, zlasti zgodnjega učenja nemščine in računalništva. Kot je danes povedala podžupanja Jelka Černivec, bodo za novo šolsko leto zagotovili potreben denar.

Jelka Černivec

Černivčeva je povedala, so na današnjem sestanku med drugim pregledali vsebine, ob tem pa je pohvalila kooperativnost Zavoda za šolstvo, ki ni ponudil zgolj spremljanja programov, pač pa tudi dodatna izobraževanja na področjih računalništva in tujega jezika ter hkrati spremljanje rezultatov dela.

Ravnatelji pa so predlagali oblikovanje delovne skupine, v katero bi bili vključeni tudi predstavniki mestne občine, in bi se še bolj poglobljeno pripravljala na naslednje šolsko leto. Po njenem mnenju so zdaj žogico umirili tudi ravnatelji, zato so na dobri poti, da bodo vnaprej sodelovali še bolj konstruktivno.

Za nadaljnje delovanje programov, zaradi neuvrstitve katerih v letošnji mestni proračun so ravnatelji spisali celo peticijo, bi MOM potrebovala nekaj več kot 50.000 evrov. Ker bo denar potreben skoraj zagotovo pred predvidenim jesenskim sprejemanjem rebalansa proračuna, bodo na mestni občini najverjetneje začasno prerazporedili sredstva in tako zagotovili denar do konca tega šolskega leta, nato pa bodo z rebalansom zagotovili denar do konca letošnjega koledarskega leta.

Od kod bodo denar prerazporedili, Černivčeva danes še ni želela povedati, češ da bo to jasno junija, je pa dodala, da vse skupaj ne bo enostavno. Po njenem bo to mogoče narediti le ob predpostavki, da ne pride do dodatnega nižanja povprečnin, o čemer je danes ravnatelje tudi obvestila. Ob tem jo čudi, da s tovrstnim programom zgodnjega učenja ne začne v sklopu rednih učnih programov država sama, če se za to že kaže potreba.

Predsednik kolegija ravnateljev mariborskih osnovnih šol, sicer pa ravnatelj Osnovne šole Martina Konšaka, Damir Orehovec je za STA potrdil, da so jim na MOM zagotovili, da bodo poskrbeli za nemoteno izvajanje utečenih programov, ob tem pa dodal, da je bilo za to po nepotrebnem porabljenih tri mesece truda in energije.

Vodstvo občine pri sprejemanju proračuna za letošnje leto vanj ni vključilo financiranja zgodnjega poučevanja tujega jezika in računalništva na mariborskih osnovnih šolah v naslednjem šolskem letu, zato so učitelji, ravnatelji in starši učencev nedavno začeli podpisovati spletno peticijo proti takšni odločitvi.

V njej so opozorili, da bo zaradi tega 2200 učencev od tretjega do šestega razreda prikrajšanih za pouk nemščine in 1600 učencev od četrtega do šestega razreda za pouk računalništva. Takšna znanja bi po njihovem posledično postala dosegljiva le še tistim, ki si to lahko privoščijo z denarjem, čeprav učenje nemščine in računalništva v današnjem svetu po njihovem že dolgo ni več nadstandard, pač pa predvsem nuja.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.