01:02, ned, 19. Maj

Na mariborski naravoslovni fakulteti dan v znamenju znanosti





Na mariborski fakulteti za naravoslovje in matematiko bo danes potekal Dan znanosti, ki se bo popoldan in zvečer nadaljeval s srečanjem alumnov. Na fakulteti bodo tako že dopoldne odprli vrata radovednežem vseh starosti, ki jim bo med 10. in 15. uro na voljo veliko zanimivih eksperimentov, prikazov in delavnic iz sveta naravoslovja.

foto: sta
foto: sta

V eni od učilnic bo tako potekala delavnica Zometool, kjer bodo gradili 3D-modele sveta, v avli fakultete bodo lahko udeleženci na stojnicah raziskovali rastline in živali, na aveniji matematičnih zank in ugank pa preizkusili svoje sposobnosti logičnega mišljenja.

Ljubitelji naravoslovja se bodo ob tem lahko čudili odzivu nenewtonske tekočine na zvok in z georadarjem odkrivali zaklade, hkrati pa stopili v stik s tehnologijo in viri energij prihodnosti.

Popoldanski del bo namenjen srečanju njihovih diplomantov. Med drugim bosta potekali predavanji o zanimivostih iz dela in življenja njihovih alumnov, kjer bo Matjaž Perc govoril o kazni in nagradi kot temeljih vzgoje in uspešne družbe in pri tem skušal odgovoriti na vprašanje, kaj deluje bolje in kaj ima s tem opraviti fizika, Boris Aberšek pa o miselnem preskoku za šolo 21. stoletja.

Predavanjem bo sledila okrogla miza o tem, ali kompetence diplomantov njihove fakultete ustrezajo pričakovanjem delodajalcev. Moderiral jo bo v. d. dekana Mitja Slavinec, na njej pa bodo sodelovali ravnatelj Osnovne šole Gornji Petrovci Johann Laco, podravnatelj I. Gimnazije Celje Silvestar Ovčar in tehnični direktor skupine Roto Matjaž Pavlinjek.

Med alumne mariborske fakultete za naravoslovje štejejo tudi vse, ki so končali pedagoške študijske programe s področja fizike, kemije, biologije, računalništva, matematike in tehnike na mariborski pedagoški fakulteti, saj je te programe s preoblikovanjem nekdanje pedagoške fakultete prevzela prav njihova fakulteta.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.