15:38, tor, 7. Maj

Na mariborskem stadionu skupaj zapelo okoli 7000 otrok





Maribor danes že tretjič v zadnjih štirih letih gosti množico mladih pevcev in plesalcev v okviru kulturno-umetniškega dogodka Zborovski bum. Na stadionu Ljudski vrt je v en glas zapelo okoli 7000 otrok iz več kot 200 slovenskih osnovnih, srednjih in glasbenih šol ter plesnih klubov in društev.

11108954_394519424075816_40599730989385857_n

Dogodek Zborovski bum, namenjen spodbujanju zanimanja otrok za zborovsko petje, se je prvič odvil leta 2012 na mariborskem Trgu Leona Štuklja, kjer je sodelovalo okoli 1400 otrok iz 36 osnovnih šol štajerske regije. Že naslednje leto se je razširil na nacionalno raven, letos pa so ga z več kot 6700 otroki pevci ob spremljavi big banda Orkestra slovenske vojske nadgradili s koreografijo 360 otrok plesalcev.

Dogodek prireja Narodni dom Maribor v sodelovanju z Mestno občino Maribor in Zavodom RS za šolstvo. Po besedah direktorja zavoda Vinka Logaja je namen dogodka popularizacija petja, glasbene vzgoje in zborovodstva v šolah ter ohranjanje tradicije narodne pesmi. “Po drugi strani pa je tisto, kar si na zavodu kot inštituciji za razvoj izobraževanja želimo nadgraditi. To je kakovost zborovskega petja v šolah,” je povedal za STA.

Poleg slovenske himne, ljudskih pesmi in znanih popevk, kot je Dan ljubezni, sta danes na programu tudi dve noviteti, in sicer Venček svatovskih pesmi iz Istre in Srčeva, ki sta ju dirigirala skladatelja Tadeja Vulc in Ambrož Čopi. Ostale skladbe so dirigirali učitelji glasbene umetnosti na osnovnih šolah. Za koreografijo sta poskrbela Marko Urbanek in Ajda Pfifer iz KD Center plesa.

Častni pokrovitelj Zborovskega buma je predsednik države Borut Pahor, ki je ob današnjem prihodu na dogodek povedal, da je ponosen na mlade pevce in plesalce. Otroke so s prihodom počastili tudi športniki Tina Maze, Filip Flisar in Klemen Kosi. Prireditev sta vodila pisatelj Tone Partljič in učenka Lučka Breznik.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.