17:16, sob, 27. Apr

Motoristi, PREVIDNO na cesti!





“Motoristična sezona je pred vrati. Napovedano lepo vreme konec tedna bo zagotovo na ceste privabilo tudi motoriste, zato želimo vse udeležence v cestnem prometu, še posebej voznike motornih koles, opozoriti na nevarnosti, ki prežijo na cestah,” so sporočili iz PU Maribor.

motoristi

Iz PU Maribor sporočajo vsem voznikom enoslednih motornih vozil svetujejo, naj bodo izjemno previdni, hitrost svoje vožnje pa prilagodijo razmeram na cesti.

Ob tem so poudarili, da previdnost velja še zlasti spomladi, na začetku motoristične sezone, ko je asfaltna površina še vedno hladna in ne omogoča optimalne oprijemljivosti pnevmatik, zaradi zime pa je lahko na vozišču veliko udarnih jam in peska od zimskega posipa.

Pri tem pa opozarjajo: “Motoristi naj se poleg tega tudi zavedajo, da njihove sposobnosti
obvladovanja motornega kolesa najverjetneje še vedno niso na ravni tistih iz prejšnjega leta.”

Voznikom motornih koles in koles z motorjem policisti svetujejo:

– Pred vožnjo preverite zračni tlak v pnevmatikah in jih v prvih kilometrih vožnje primerno ogrejte.
– Pri vožnji dosledno uporabljajte zaščitno motoristično čelado, pravilno si jo zapnite in poskrbite za čist vizir, ki omogoča ustrezno vidljivost.
– Ne pozabite na oblačila s ščitniki.
– Motorno kolo je ozko, zato vas pri večji hitrosti drugi prometni udeleženci hitro lahko spregledajo. Naj bo vaša hitrost primerna okoliščinam, da vas bodo drugi pravočasno opazili, pa tudi vi njih.
– Poskrbite tudi, da boste čim bolj vidni. Na motornem kolesu imejte vedno prižgane luči in nosite zaščitna oblačila s čim več odsevniki (nalepkami, trakovi) in čelado svetle barve.
– Pri vožnji skozi levi ovinek se odmaknite od ločilne črte na sredini vozišča, sicer bo vaša glava izpostavljena na smernem vozišču za nasprotni promet.

Resolucija nacionalnega programa varnosti cestnega prometa za obdobje 2013–2022 obravnava tudi voznike enoslednih motornih vozil. Iz resolucije izhaja vrsta nalog in aktivnosti za izboljšanje prometne varnosti voznikov enoslednih motornih vozil.

Tudi policisti policijske uprave Maribor bomo izvajali tovrstne naloge in sicer bomo prve poostrene aktivnosti izvajali v mesecu aprilu oziroma jih bomo prilagodili vremenskim razmeram.

V tem času bodo izvajali preventivne aktivnosti: “Sodelovali bomo z motorističnimi klubi, društvi, svetovali voznikom… in izvedli tudi več poostrenih nadzorov nad vozniki enoslednih motornih vozil s poudarkom na hitrosti”, so sporočilu iz PU Maribor.

Še več nasvetov za večjo varnost motoristov najdete na spletni strani policije: http://www.policija.si/index.php/preventiva-/prometna-varnost-category-blog/800-za-vejo-varnost-motoristov

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.