00:33, pon, 6. Maj

MOM »Pešcem varna in prijazna občina«





V okviru nacionalne preventivne akcije Pešec, je Javna agencija Republike Slovenije za varnost promet (AVP) v oktobru 2014 objavila javni natečaj za lokalne skupnosti za podelitev priznanja »Pešcem varna in prijazna občina«.

Slika je simbolična
Slika je simbolična

“Namen je, da se lokalne skupnosti, ki so v zadnjih štirih letih izvedle največ konkretnih ukrepov (infrastrukturnih, preventivnih, nadzorstvenih in izobraževalnih) in prispevale k večji varnosti pešcev izpostavi in promovira na nacionalni ravni,” so sporočili iz MOM.

Mestna občina Maribor je celovito pristopila k reševanju problematike varnosti pešcev na celotnem območju občine (ne samo v središču mesta, temveč tudi v drugih manjših zaselkih). Izvedli so številne in raznolike infrastrukturne ukrepe za večjo varnost pešcev, nekatere inovativne, ali zahtevnejše ter druge kot nadgradnjo urejanja obstoječih ukrepov. Na podlagi ocene sredstev je bilo po oceni vloženih prek 2,5 milijonov EUR, za navedenih prek 70 različnih infrastrukturnih ukrepov. Nekateri ukrepi so zelo inovativni oz. nadstandardni (glede na tehnične specifikacije za površine za pešce) v slovenskem prostoru in kažejo na razvojno usmeritev lokalne skupnosti, v iskanje novih rešitev (LED diode, prikazovalniki, odštevalniki časa, taktilne oznake za slepe in slabovidne, preventivna digitalna sporočila na avtobusnih postajališčih itd.). Izvedeni ukrepi so izredno dobro predstavljeni, opisani ter s finančno konstrukcijo potrebno za izvedbo. Prav tako so aktivnosti za večjo varnost pešcev celovite in v povezovanju različnih deležnikov, tako na ravni lokalne skupnosti, kot širšega sodelovanja s prostovoljci in nevladnimi organizacijami. S preventivnega področja so izvedene številne preventivne aktivnosti za pešce (preventivni dogodki, akcije začetek šole in bodi preViden, terenske akcije z osveščanjem pešcev in razdeljevanjem odsevnikom, izvedba opazovanja vedenja pešcev itd.). Prav tako se vključujejo tudi drugi deležniki s svojimi aktivnostmi kot je nadzor s strani Policije in občinskega redarstva. Izvaja se tudi sprotno spremljanje in analiza varnosti pešcev v sodelovanju s PU Maribor.

Podrobnosti v povezavi.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.