04:37, sob, 27. Apr

MOM ni treba plačati odškodnine





Na Višjem sodišču v Ljubljani so ugodili pritožbi Mestne občine Maribor, vloženi zoper sklep Okrožnega sodišča v Mariboru, ki je stečajnemu upravitelju Športnega centra Pohorje – v stečaju, izdalo soglasje o višini odkupne vrednosti žičniških naprav. Ta naj bi znašala 17.081.573,25 EUR, občina pa bi morala znesek plačati konec maja 2015. Višje sodišče v Ljubljani je tako sklep Okrožnega sodišča v Mariboru razveljavilo, predlog stečajnega upravitelja za izdajo soglasja o višini odkupne vrednosti pa zavrglo.

gondola

Po odločitvi Višjega sodišča izpodbijani sklep naj ni bil izdan v skladu z veljavno zakonodajo, stečajni upravitelj pa naj ne bi imel podlage, da bi zaprosil sodišče za soglasje k odkupni vrednosti žičniških naprav. Za določanje višine nadomestila in rokov plačila so namreč pristojni na stečajnem sodišču, ne pa upravitelj sam. Kot so sporočili iz Mestne občine Maribor, “glede na odločitev višjega sodišča v Ljubljani, MO Maribor v tem trenutku Športnemu centru Pohorje v stečaju ni zavezana plačani ničesar oz. bo zavezana plačati tisto višino odkupne vrednosti žičniških naprav, ki bo pravnomočno določena v konktradiktornem postopku, ki ga sedaj mora izvesti Okrožno sodišče v Mariboru.”
Nadomestilo za prehod žičniških naprav na Mariborskem Pohorju, med njimi tudi krožno kabinske žičnice, katerih prenos lastništva v postopku zahteva občina, torej nadomestilo za razlastitev je sicer nedvomno treba določiti. Temu na mariborski občini, na katero so žičniške naprave z izločitvijo prešle, ne nasprotujejo, “vendar je logično, da se stečajni dolžnik kot prejšnji lastnik in občina kot novi lastnik, najprej poskusila uskladiti glede višine tega nadomestila”, so zapisali.
O višini in roku plačila bodo vsekakor odločali na stečajnem sodišču. Če se stranki ne bosta mogli dogovoriti, bodo najverjetneje določili ustreznega cenilca. “Stečajni upravitelj v okviru tega postopka ne more občine zavezati in je prisiliti, da poleg žičniških naprav prevzame v lastništvo še vso ostalo premično premoženje, ki ne služi izvajanju žičničarske dejavnosti, tako kot je to stečajni upravitelj storil, ko je občini ponudil smuči, smučarske palice in čevlje, sušilce, svetilke, stole, mize, garderobne omare, pomivalne stroje in še vso drugo opremo, ki se je našla v popisu osnovnih sredstev stečajnega dolžnika Športnega centra Pohorje in še to po knjigovodski vrednosti“, še dodajajo na MOM.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.