19:04, ned, 19. Maj

MLM ob polletju nekoliko zaostala za načrti





Mariborska livarna Maribor (MLM), ki je po pravnomočno potrjeni prisilni poravnavi ob pomoči države v fazi iskanja novega lastnika, je v prvi polovici letošnjega leta nekoliko zaostala za prodajnimi načrti in zaradi tega še povečala načrtovano izgubo. Družba je realizirala za nekaj manj kot 21 milijonov evrov prihodkov.

mariborska livarna

Kot je razvidno iz trimesečnih poročil, objavljenih na spletni strani Ajpesa, je MLM v prvem trimesečju ustvarila za 10,4 milijona evrov prihodkov ter za 770.000 evrov čiste izgube, kar je sicer nekaj manj od načrtovane. V drugem trimesečju je družba, ki jo vodi Darko Gorjup, beležila za okoli sto tisočakov nižjo prodajo in znova za 700.000 evrov čiste izgube, ki pa je skoraj dvakrat višja od načrtovane.

Prvi mož nekoč največjega mariborskega industrijskega podjetja pojasnjuje, da je na izkupiček najbolj vplivala prav slabša prodaja, saj bi sicer z vsemi ukrepi, ki jih izvajajo, v prvem polletju dosegli boljši rezultat.

Na avtomobilskem delu je bila prodaja nižja v obratu tlačne livarne in mehanske obdelave. V prvem trimesečju zlasti zaradi zamika investicije za več kot tri mesece, saj je dobavitelj zamujal z dobavo stroja, pa tudi zaradi nižje cene aluminija, v drugem pa predvsem zaradi junijskega bistveno nižjega obsega naročil od sprva dogovorjenega.

Opazno nižja je bila tudi realizacija na programu orodjarne, predvsem na račun eksterne prodaje, medtem ko je program kovačnice presegel načrtovano proizvodnjo.

MLM, ki ji je vlada lani odobrila državno pomoč v obliki konverzije dela terjatev v kapital, je leto 2015 končala s 6,61 milijona evrov izgube. Družba je ustvarila 41,4 milijona evrov prihodkov, kar je 16 odstotkov več kot leto pred tem. Letošnji finančni načrt sicer predvideva nadaljnjo rast prodaje, ki naj bi znašala 44,5 milijona evrov.

Podjetje s 550 zaposlenimi je nedavno pridobilo pomemben posel, saj bo postalo dobavitelj švedskega podjetja znotraj skupine GKN Driveline, kateremu bo naslednjih sedem let dobavljala proizvode za okoli 11,5 milijona evrov letno.

Družba je ob tem v pričakovanju novega lastnika, saj je v teku prodajni postopek, ki ga vodi Ernst & Young. V začetku letošnjega leta so prejeli prve nezavezujoče ponudbe, ki so bile zaradi slabših bilanc preteklih let precej nizke, zato so se po izboljšanem poslovanju državni lastniki odločili, da prodajni postopek ponovijo.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.