22:31, sob, 18. Maj

Mladi Mariborčani po izkušnje v Romunijo





9 mladih Mariborčanov bo v tednu med 16. – 23. 10. 2015 gostovalo v Romunskem mestu Cluj Napocca, kjer bodo spoznavali lokalno mladinsko organiziranje ter izmenjevali dobre prakse na področju financiranja lokalnih projektov mladih ter njihovem vplivu na lokalno okolje v okviru mednarodno razširjene mreže »Youth bank International«. Dobra 2 tedna po vrnitvi iz Romunije se bo podoben dogodek zgodil še v Mariboru, ko bo v Maribor prišla skupina desetih mladih Romunov, rdeča nit izmenjave v Mariboru pa bo obnovitev športnega igrišča kot trajni doprinos mladih mestu Maribor.

slika je simbolična
slika je simbolična

 
Mladinski kulturni center Maribor od leta 2013 izvaja projekt Banka idej, ki je del mednarodne mreže Youth bank International. Banka idej zagotavlja manjša finančna sredstva za projekte, ki jih pripravijo in izvedejo mladi, projekti pa doprinašajo k razvoju lokalne skupnosti, še posebej posameznih mestnih četrti oz. krajevnih skupnosti Mestne občine Maribor. Poleg zagotavljanja manjših finančnih sredstev nudi Banka idej mladim tudi kvaliteten proces usposabljanja z namenom pridobitve ali krepitve novih kompetenc in znanj za realizacijo lastnih idej. Banka idej je učni, prostovoljski projekt, katerega namen je spodbujanje prostovoljskega dela med mladimi ter, skozi voden učni proces, krepiti različna znanja in/ali kompetence mladih, ki v njem sodelujejo.

V letošnjem letu Banka idej izvaja mednarodni projekt Youth Banks on the Move financiran iz evropskega programa Erasmus+, sestavljen iz dveh mladinskih izmenjav: ene, ki se bo med 16. – 23. 10. 2015 odvila v Cluj Napocci in druge, ki se bo med 8. – 16. 11. 2015 odvila v Mariboru. Namen celotnega projekta je pridobitev novih izkušenj za udeležence, prenos dobre prakse Banke idej v naše okolje, širitev mreže Youth Bank v ostala mesta po Sloveniji ter obnova športnega igrišča v Mariboru.

V petek, 16.10.2015, skupina devetih mladih odpotuje v Romunijo, natančneje v Cluj Napocco, kjer bodo pod okriljem partnerske organizacije Asociatia pentru Relatii Comunitare preživeli osem dni. Izbor mesta ni naključen, saj v Cluj Napocci deluje ena najbolj razvitih organizacij mreže Youth bank (v Romuniji obstaja mreža štirinajstih lokalnih Youth bank), prav tako pa mesto letos nosi naziv Evropske prestolnice mladih. Mladi bodo skozi različne aktivnosti pridobivali nova znanja, iskali rešitve kako nadgraditi delovanje Banke idej v Mariboru, prav tako pa bodo spoznavali aktivnosti Evropske prestolnice mladih v Cluj Napocci.

Skupina mladih iz Maribora se bo vsakodnevno z blogom, fotografijami in kratkim videom javljala na spletnih omrežjih Facebook Banka idej ter spletni strani Banke idej www.bankaidej.com, kratka javljanje pa bo mogoče slišati tudi na Radiu MARŠ.

Skupina se vrača iz Romunije v petek, 23.10.2015, v opoldanskih urah, ko bodo podali svoje vtise iz prve izmenjave.

Projekt izvajata Mladinski kulturni center Maribor in Asociatia pentru Relatii Comunitare, sofinanciran pa je s strani evropskega programa Erasmus+, ki ga v Sloveniji izvaja Nacionalna agencija MOVIT.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.