13:27, pet, 26. Apr

Milan Brglez edini kandidat za predsednika DZ





Državni zbor v nadaljevanju ustanovne seje na tajnem glasovanju voli svojega novega predsednika. Edini kandidat za to funkcijo je Milan Brglez, ki ga predlaga poslanska skupina SMC. Glede na napovedi strank njegova izvolitev ni vprašljiva.

Predsednika DZ poslanci volijo na tajnem glasovanju, za izvolitev pa potrebuje najmanj 46 poslanskih glasov. Kandidata lahko predlaga najmanj deset poslancev, kandidaturo Brgleza pa je vložilo 31 poslancev SMC s prvopodpisanim Mirom Cerarjem, sicer najverjetnejšim mandatarjem.

Cerar je v obrazložitvi predloga poudaril, da bo Brglez, ki je človek z visoko osebno in profesionalno držo, s svojim delovanjem pomembno pripomogel k podobi dobro delujoče in napredne parlamentarne demokracije. Cerar je prepričan, da bo Brglez s svojim znanjem in modrostjo pomembno pripomogel pri nadaljnjih strateških razvojnih odločitvah države, pri katerih ga bodo kot temeljne vodile vrednote strpnosti, solidarnosti, povezovanja, odprtosti, poštenja in iskrenosti.

Predsednik SMC je prepričan, da bodo z izvolitvijo Brgleza naredili prvi korak k stabilizaciji političnega prostora in vzpostavitvi odgovorne politične kulture.

Sprva je sicer kazalo, da bo mesto prevzel predsednik DeSUS Karl Erjavec, saj bi lahko bil DeSUS druga največja stranka bodoče koalicije, ki bi jo vodil predsednik SMC Cerar. A si je Erjavec premislil, saj koalicija še ni sestavljena. V DeSUS pa so danes pred sejo izrazili pričakovanje, da bo v primeru vstopa v koalicijo to mesto pripadlo njihovi stranki.

Erjavec je v obrazložitvi pred glasovanjem napovedal, da bodo v DeSUS Brgleza podprli, saj je nujno, da se DZ konstituira in da čim prej pride do oblikovanja vlade. Poudaril je, da se je na ustanovni seji običajno že vedelo, kakšna bodo koalicijska razmerja, a jih je tokrat čas prehitel. Zato je najverjetnejšega mandatarja Cerarja pozval, naj čim prej nadaljuje pogovore s potencialnimi koalicijskimi partnerji. Brglez pa naj funkcijo uspešno opravlja, dokler mu bo s strani DZ in koalicije zaupano vodenje DZ.

Da bodo njihovi poslanci kandidata podprli, je napovedal tudi začasni vodja poslancev SD Matjaž Han, ki je prepričan, da bo današnja odločitev odločitev zrelega političnega dejanja in ne preračunljivosti, okužene s predvolilnim dogajanjem. Kandidata za predsednika bodo podprli tudi v ZL, čeprav ta stranka zagotovo ostaja v opoziciji. Po besedah Mateja Tašnerja Vatovca je namreč to prvi korak, da se DZ konstituira in začne resno delati.

Kandidata SMC bo podprla tudi NSi, kar pa po besedah predsednice stranke Ljudmile Novak še ne pomeni, da je njihova stranka že v koaliciji. Jani Möderndorfer pa je v imenu ZaAB poudaril, da je Brglez kandidat z visokim ugledom in sposobnostmi, ki s svojim odnosom kaže visoko stopnjo odgovornosti. Ob tem pa je pozdravil dejstvo, da bo seja minila brez večjih zapletov in bodo tako hitro omogočili konstituiranje DZ.

getfoto2 (3)

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.