16:12, pet, 26. Apr

Mestna oblast predstavila lokalni program kulture





Na jutranjem srečanju ob kavi s predstavniki mariborske občine smo tokrat govorili o Lokalnem programu za kulturo Maribor za obdobje naslednjih 5-ih let. O programu, ki naj bi ga mesto dobivalo po štirih letih – odkar se je iztekel prejšnji program – bodo odločali še mestni svetniki – ta četrtek – na 4. redni mestni seji.

mestna oblast predstavila lokalni program kulture  (3)

Lokalni program za kulturo Maribor vključuje predloge 46 ukrepov, med katerimi so ustanovitev mestnega sveta za kulturo in podporne pisarne za kandidiranje kulturnih organizacij na mednarodnih razpisih. Župan je poudaril, da je dokument rezultat dolgotrajnega dialoga, v katerem je sodelovalo okoli 300 ljudi. “Da skuša program biti res realen, predvsem pa prepoznavno operativen,“ je dodal mariborski župan Andrej Fištravec.

Uresničevanje programa bo odvisno od občinskega proračuna. Podžupanja Jelka Černivec je zatrdila, da za kulturo zagotovo ne bo “nesrečne postavke nič”, kot je kazalo decembra lani.

Še posebej nevladni sektor je ogorčen zaradi zamud z razpisi, zato na občini v prihodnjih letih obljubljajo pripravo večletnih razpisov in dvoletnih proračunov. Tako Javnim kulturnim zavodom v nadalje obljubljajo “stabilno in razvojno naravnano” financiranje ter napovedujejo letno petodstotno povečevanje proračunske postavke za sofinanciranje programov in projektov v javnem interesu, je pojasnil vodja Urada za kulturo in mladino Daniel Sajko.

V Lokalnem programu za kulturo so med večjimi investicijami navedene že znane potrebe Umetnostne galerije Maribor, knjižnice in gradu, omenjali pa so tudi odprtje neprofitne knjigarne in zagotovitev pogojev za delovanje kina Udarnik.

Več v Občinskem informatorju nocoj ob 18.30.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.