19:08, sob, 27. Apr

Mesec mode v Pokrajinskem muzeju Maribor v znamenju petdesetih





V Pokrajinskem muzeju Maribor bo mesec maj že tretje leto zapored v znamenju mode. Letos so rdeča nit podobe petdesetih let 20. stoletja, s katerimi je po mračni drugi svetovni vojni nastopilo obdobje sprememb, kar se je odražalo tudi na oblačilih.

Mesec mode v muzeju je eden najbolj obiskanih projektov Pokrajinskega muzeja Maribor in poleg razstave oblačil iz določenega obdobja prinaša še modne revije, pogovore in predstavitve izdelkov dijakov in študentov.

Zaradi 70. obletnice konca druge svetovne vojne so se letos odločili za 50. leta 20. stoletja. “Težke, sive materiale, ki so jih ljudje nosili med vojno, so zamenjali mehkejši, lahkotnejši, svetlejši materiali, čeprav so bili ti težko dostopni,” je na današnji novinarski konferenci povedal vodja projekta Tadej Pungartnik. “To je bilo obdobje hollywoodskih div, ki so jih mladi poskušali posnemati. Moda se je približala ljudem. To je še posebej izrazito pri ženskih oblačilih, kjer so se kroji prilagodili ženskemu telesu, medtem ko je moška moda še vedno dokaj konservativna,” je pojasnil.

Za razstavo, ki jo bodo na stopnišču muzeja odprli v torek, je pripravil izbor vsakdanjih in večernih, predvsem ženskih oblačil, ki pa zaradi pomanjkanja prostora, kar je predvsem posledica nedokončane obnove Mariborskega gradu, šteje le deset kosov. Poleg tega so razstavljeni tudi primerki modnih revij in prilog časopisov, ki so v tistem času začele izhajati tudi v Sloveniji.

V 50. letih so v Mariboru v okviru Mariborskega tedna potekale zelo priljubljene modne revije. Zelo dobro obiskane so bile tudi druge družabne prireditve, med drugim v kavarni Astoria in Veliki kavarni.

Skladni s takratnim duhom časa so tudi spremljevalni dogodki Meseca mode v muzeju. Odprtje razstave bosta pospremila predstavitev kreacij modne oblikovalke Maje Ferme ter pogovor s Fermetovo, manekenko Nino Gazibara in vodjo mariborskega Baleta Edwardom Clugom. “To bo zagotovo pester preplet takšnih in drugačnih pogledov na modo,” je dejala organizatorka spremljevalnega programa Joanna Bertoncelj.

Prihodnji ponedeljek bo sledila modna revija izdelkov mariborske srednje šole za oblikovanje in kostumografinje iz Slovenskega narodnega gledališča Maribor Suzane Rengeo. V torek 26. maja pa bodo razstavili kreacije študentov oddelka za tekstilne materiale in oblikovanje mariborske fakultete za strojništvo, ki so navdih iskali tudi v arhitekturi Maribora. Med drugim so ustvarili modele oblačil za paraplegike ter svetila iz naravno obarvanih povojev.

MESEC MODE V POKRAJINSKEM, Foto STA

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.