03:02, sob, 27. Apr

Med občinami Zgornje Dravske doline zavrelo zaradi projekta vodooskrbe





Občina Muta, ena od petih vključenih v 50 milijonov evrov vreden projekt vodooskrbe v Zgornji Dravski dolini, želi doseči spremembo projekta z vključitvijo hribovskih virov vode, a pri tem ne pristaja na pogoj ostalih občin, da oddajo vloge za spremembo projekta zavaruje z izvršnico. Ostale občine pravijo, da se želijo le zavarovati.

O aktualnem stanju in zapletih pri projektu ureditve sodobne vodooskrbe v petih občinah Zgornje Dravske doline, ki je medtem že skoraj dve leti v polnem teku izvajanja, sta danes na Koroškem potekali dve ločeni novinarski konferenci. Najprej na Občini Muti in nato še na Občini Dravograd, ki je vodilna občina pri tem projektu.

Mirko Vošner, župan Občine Muta
Mirko Vošner, župan Občine Muta

Župan Občine Muta Mirko Vošner je poudaril, da so na občini v dveh letih pripravili vse potrebno, da v projekt vključijo šest hribovskih vodnih virov, od tega je eden in hkrati najmočnejši izvir v sosednji Avstriji, a kmalu priteče na območje občine, za njegovo koriščenje pa so pridobili vsa potrebna dovoljenja.

Občina vključitev hribovskih vodnih virov vidi kot alternativo vodi iz črpališča v bližini reke Drave, hkrati poudarja, da bi z uporabo hribovske oz. gravitacijske vode cena vodooskrbe za končne uporabnike na Muti bila precej nižja, kot če bi uporabljali vodo iz črpališča. Ob tem je vnovič zagotovil, da načrtovane spremembe v njihovi občini ne ogrožajo glavnih ciljev skupnega projekta ter da se s tem naložba ne draži.

Takšni spremembi ostale občine, kot je danes poudarila županja Občine Dravograd Marijana Cigala, ne nasprotujejo, a želijo od Občine Muta zagotovilo, da bo krila posledice morebitnega vračanja sredstev za celotni projekt, če bo to zaradi takšnih sprememb projekta potrebno. Tako so ostale občine s pomočjo pravnikov prišle do rešitve, da naj Občina Muta za zavarovanje izda izvršnico v višini 39,9 milijona evrov, kar je pogoj, da nato občine na pristojno okoljsko ministrstvo oddajo vlogo za spremembo projekta.

Marijana Cigala, županja Občine Dravograd
Marijana Cigala, županja Občine Dravograd

S tem pa se na Muti ne strinjajo. Predlog, ki je bil na mizi županov vključenih občin 12. januarja, je župan Vošner označil kot nesprejemljiv in “izsiljevanje brez primere”. Kot je napovedal na današnji novinarski konferenci, bodo vlogo za spremembo projekta prihodnji teden oddali na pristojno ministrstvo mimo vodilne občine Dravograd, ob tem pa Vošner napoveduje tudi odškodninske in kazenske postopke ter da bo občina o vsem obvestila pristojne državne in evropske ustanove.

Vošner je ob tem opozoril še na spremembe v nekaterih drugih občinah, med drugim je vuzeniška občina ukinila vod na območju Sv. Primoža, ki je ocenjen na 1,2 milijona evrov. Kot je danes v Dravogradu pojasnil vodja projekta Marko Verčnik z Občine Dravograd, je sprememb znotraj projekta več, a je med vsemi znanimi spremembami projekta edina, ki terja tudi spremembo celotne vloge, sprememba z vključitvijo vodnega vira iz Avstrije. Tega namreč tudi po prvotnih načrtih v projektu ni bilo.

Marko Verčnik, vodja projekta
Marko Verčnik, vodja projekta

Medtem je projekt vodooskrbe v petih občinah v polnem teku, del gradbenih del je bil opravljen tudi že na območju Občine Muta. Kot je danes povzel Verčnik, je od 40 milijonov evrov, kolikor znaša neto vrednost projekta (50 milijonov je bruto vrednost projekta) opravljenih za 16 milijonov evrov del, pri čemer je izkopanih 50 odstotkov vseh kanalov. Na območju Občine Podvelka so dela že povsem zaključena.

Uradno ime projekta, ki ga sofinancirata država in evropski kohezijski sklad, je Oskrba s pitno vodo v porečju Drave – 3. sklop. Glavni izvajalec del je podjetje Riko, rok za izvedbo del pa je po podaljšanju zdaj 30. april 2019.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.