23:17, čet, 9. Maj

Matjaž Nemec novi podpredsednik DZ





Poslanci so s 46 glasovi za in 10 glasovi proti podprli imenovanje poslanca SD Matjaža Nemca na mesto podpredsednika DZ. Nemec je tako nasledil Bojano Muršič, ki je pretekli teden odstopila.

Oddanih je bilo 76 glasovnic, od tega 20 neveljavnih. V SD, DeSUS in SMC so Nemcu podporo sicer izrazili že pred glasovanjem, nekaj pomislekov pa so imeli v SDS in ZL.

Matjaž Nemec (FOTO: STA)
Matjaž Nemec
(FOTO: STA)

Han zanikal napetosti in preigravanja

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je na predstavitvi stališč poslanskih skupin pred glasovanjem zanikal navedbe, da naj bi se v dneh pred glasovanjem znotraj poslanske skupine in med strankami pojavile napetosti in preigravanja. Glede primernosti Nemca za to funkcijo pa je izpostavil, da je dokazal, da je primanjkljaj izkušenj mogoče nadoknaditi s predanostjo poslanskemu delu, kar je potrdil tudi z uspešnim vodenjem odbora za pravosodje.

Jurša pohvalil hiter odziv SD-ja

Franc Jurša je v imenu DeSUS izrazil zadovoljstvo, da se je SD na odstop podpredsednice DZ odzvala tako hitro in omogočila hitro imenovanje novega podpredsednika. Nemcu je napovedal enotno podporo. Kot je dejal, Nemec vsekakor ima kompetence za zasedbo tega mesta. To, da je mlajši in posledično manj časa na političnem parketu, v DeSUS vidijo kot prednost, saj po Jurševih besedah omogoča medgeneracijsko povezovanje. Jurša je tudi izrazil nezadovoljstvo z ravnanjem SDS, ki ni predlagala svojega kandidata za to funkcijo.

Škoberne: Izbira Nemca v danih okoliščinah najboljša možna

Jan Škoberne iz SD je poudaril, da je odločanje o vodstvu DZ tudi odločanje o tem, kakšna bo politična kultura v tej instituciji. Po njegovih besedah si želimo vključujočo hišo demokracije, ki bo delovala na temelju sodelovanja in preseganja večinoma stereotipnih razmerij in delitev. Poudaril je, da je Nemec dokazal, da zna voditi strpen dialog in ob tem preseči tradicionalne delitve, njegova izbira za to mesto pa je v danih okoliščinah najboljša možna.

Zahvalo SD za hitro imenovanje kandidata so izrazili tudi v SMC. Po besedah Simone Kustec Lipicer so v SD s tem zagotovili nemoteno delo DZ. Nemec se je po njenih besedah že izkazal z vodenjem odbora za pravosodje, zato mu bodo zaupali tudi na podpredsedniškem položaju.

 

VIR: STA

Bojana Muršič je kot podpredsednica DZ odstopila v ponedeljek.
Bojana Muršič je kot podpredsednica DZ odstopila prejšnji ponedeljek.

 

Sicer pa je Državni zbor brez podpredsednice ostal prejšnji teden, ko je s funkcije odstopila Bojana Muršič. Odnesla jo je “afera flisi”, ki smo jo razkrili prav v našem mediju.

 

Morda Vas zanima tudi:

Za zamenjavo Muršičeve bo SD predlagala Matjaža Nemca

VIDEO: Matjaž Han priznava, da je to etiketa za Muršičevo in stranko

Afera flisi: Muršičeva odstopila

Afera flisi: Potrjeno – Muršičeva zavajala!

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.