13:06, pet, 3. Maj

Mariborski svetniki v prvo podprli reorganizacijo mestne uprave





Mariborski mestni svetniki so v nadaljevanju prejšnji četrtek začete seje med drugim v prvem branju podprli načrtovano reorganizacijo mestne uprave. Ta predvideva zmanjšanje števila občinskih uradov, direktor mestne uprave Bojan Babič pa je v odsotnosti župana Andreja Fištravca znova zagotovil, da zaradi sprememb ne bodo odpuščali.

mom_seja2

Kot sta svetnikom na današnji seji pojasnjevala Babič in direktor Inštituta za lokalno samoupravo Boštjan Brezovnik, so kljub temu iskali takšen model, ki bi omogočil določen prihranek, to pa naj bi se zgodilo z naravnim odlivom. Ena od možnosti je tudi skrajšanje delovnega časa s 40-urnega na 36-urni delovnik.

Bojan Babič

Vse skupaj je v prvi vrsti namenjeno večji učinkovitosti mestne uprave, šele nato njeni racionalizaciji, je na seji zagotavljal Brezovnik, čigar institut naj bi za izdelavo odloka po njegovih besedah prejel le okoli 1900 evrov.

Ker je nekatere svetnike zanimalo, ali so se o načrtovani reorganizaciji izrekli tudi predstavniki obeh reprezentativnih sindikatov, je Babič povedal, da v tej fazi sindikati nimajo pristojnosti odločanja, saj gre pri odloku za urejanje nalog, ki jih občina po zakonu mora izvesti. Kot je po njegovem pokazala analiza, občina trenutno ne opravlja tretjine nalog, ki bi jih morala, hkrati pa se nekatere naloge podvajajo.

Sicer pa reorganizacija predvideva zmanjšanje števila občinskih uradov, nekatere dosedanje urade pa so umestili znotraj njih in jih preimenovali v sektorje. Svetnike, ki so menili, da se v Mariboru ukinja urad za mladino, je pomiril, da se ta spreminja v sektor za kulturo in mladino.

Del reorganizacije je tudi ustanovitev občinskega pravobranilstva, ki bi ga v Mariboru dobili sploh prvi med slovenskimi občinami. Z njim želijo centralizirati odvetniške in pravne storitve mestne uprave, javnih zavodov in javnih podjetij. Ob tem so hkrati izglasovali ukinitev javnega podjetja za gospodarjenje s stavbnimi zemljišči, ki ga bodo združili v enoten urad, kjer bodo razpolagali z vsemi občinskimi nepremičninami.

Spremembe med drugim predvidevajo ustanovitev sveta mestnih četrti in krajevnih skupnosti ter združitev uradov za šport, kulturo, mladino, izobraževanje, socialne zadeve, zdravstvo in raziskovanje v nov urad za negospodarske dejavnosti.

Precej časa so mariborski svetniki na današnji seji namenili tudi predlagani dopolnitvi odloka o rabi javnih površin, po katerem bi od organizatorjev javnih prireditev zahtevali izjavo, da bodo na prireditvah točili pijačo v povratni embalaži. Pri tem si obetajo, da bi pijačo točili v povratnih promocijskih kozarcih, ki jih je občina nabavila lani ter njihovo uporabo že uvedla na nekaterih večjih prireditvah.

Ker je bilo v zvezi s tem kar nekaj pomislekov med svetniki glede zadostnega števila kozarcev in njihovega pranja na Dunaju, so na občini zagotovili, da je 50.000 natisnjenih kozarcev dovolj, razmišljajo pa da tudi o pranju na bližji lokaciji. Ne glede na pojasnila so se na koncu odločili odločanje preložiti na eno od naslednjih sej.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.