11:27, ned, 28. Apr

Ravnatelji in predstavniki MOM se strinjajo: znanje je treba ohranjati





Mariborski ravnatelji (še vedno) opozarjajo na nedopustno ukinjanje brezplačnega fakultativnega pouka tujega jezika in računalništva, ki naj bi bilo neizbežno, če na mestni občini ne bodo zagotovili denarja za izvajanje. S tem, da je treba ohranjati znanje kot vrednoto, pa se strinja tudi podžupanja Jelka Černivec. Denar za izvajanje omenjenih programov naj bi skušali najti za skupno mizo.

FOTO: BK TV
FOTO: BK TV

Kdo danes ne govori vsaj enega tujega jezika ali kdo je tako rekoč računalniško nepismen, se sprašujeta Mojca Poberžnik, predsednica sveta staršev na OŠ Toneta Čufarja Maribor, in Iztok Bevk, predsednik sveta staršev na OŠ Martina Konšaka. “Do te ukinitve ne sme prit, mi preprosto ne dojamemo, da se bo to zgodilo in še vedno upamo, da se bodo ta sredstva našla,” je dejala Poberžnikova, “če postane v mariborski občini nadstandard učenje tujega jezika oz. računalniško opismenjevanje, potem se sprašujem, kje so standardi,” pa je dodal Bevk.

FOTO: BK TV
FOTO: BK TV

Da bi lahko učitelji nemoteno izvajali omenjene programe do konca tega koledarskega leta, bo mogli na Mestni občini Maribor zagotoviti približno 50.000 evrov (za celotno naslednje leto pa naslednjih približno 150 do 200 tisočakov). “Glede na to, kaj je sporočilo sprejetega proračuna – ni denarja zagotovljenega za naslednje šolsko leto. Jaz upam, če ima Mestna občina tukaj še karkoli za spremenit, da to naredi čim prej,” je dejal Damir Orehovec, vodja kolegija ravnateljev mariborskih osnovnih šol. Če teh informacij oz.l zagotovila za denar ne bo v naslednjih nekaj dneh, bodo preprosto morali obvestiti starše, da so programi do nadaljnjega ukinjeni.

FOTO: BK TV
FOTO: BK TV

Za oceno nujnosti izvajanja teh programov, smo prosili učiteljico nemščine in angleščine in učitelja računalništva na OŠ Toneta Čufarja Maribor. Rosanda Cuder izpostavlja, da je to “čisto normalen pouk“, ne pa neke vrste tečaj, kot je večkrat slišati: “mi uresničujemo vse cilje, ki so zadani v učnih načrtih. […] Če so ljudje sprejeli te odločitve 32 let nazaj, da se bo uvedlo poučevanje nemščine, potem jaz mislim, da so vedeli kaj delajo.” Podobno je Danijel Šic poudaril, da je pouk računalništva nuja: “živimo v informacijski dobi. Znanje uporabe, rabe in razumevanja IKT-ja je danes nujno, v vsaki službi to potrebujete. […] Učenci vsebin, ki jih obravnavajo pri računalništvu nimajo pri nobenem drugem predemetu… Enostavno ne bodo deležni teh znanj, ki so jih zdaj deležni.”

FOTO: BK TV
FOTO: BK TV

V celotni mariborski regiji fakultativni pouk tujih jezikov in računalništva trenutno obiskuje okoli 3.800 otrok. Podžupanja Jelka Černivec obljublja, da bodo skušali najti način, s katerim jih ne bodo prikrajšali za pridobivanje teh znanj, a opozarja, da so finančno omejeni predvsem zaradi premalo državnega denarja. V tej luči od ravnateljev pričakuje, da “bomo morda skupaj v tej borbi in v teh prizadevanjih do države bolj uspešni. Tokrat, žal, kažejo s prstom samo na nas, ampak to energijo bomo preusmerili na pravi naslov.” Za skupno mizo naj bi sedli v začetku prihodnjega tedna.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.