11:36, ned, 5. Maj

Mariborski mestni svetniki znova merili moči





Po manj kot tednu dni so se mariborski mestni svetniki danes znova sešli, tokrat na izredni seji na zahtevo opozicije. Ob predlogu za spremembo sestave občinske komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja (Kviaz) sta koalicija in opozicija znova merili moči, o predlogu za odpoklic župana pa bosta razpravljali predvidoma na prihodnji seji.

seja ms mom, 15.10 (3)

Župan Andrej Fištravec je uvodoma seznanil mestne svetnike z imenovanjem župana Svete Trojice Darka Frasa za vršilca dolžnosti mestne uprave, da bi pomiril opozicijske svetnike, ki so prejšnji teden podali pobudo za odpoklic župana, ker naj bi ravnal nezakonito, s tem ko naj bi po razrešitvi direktorja mestne uprave Bojana Babiča sam prevzel določene naloge direktorja.

Po besedah mestnega svetnika opozicijske SDS Renata Škerbinca imenovanje ne opravičuje dejstva, da je župan mesec in pol ravnal nezakonito. “Očitno je opozicija opravila dobro delo, saj bi sicer bili še zdaj brez vodje mestne uprave,” je dejal. “Vaše današnje dejanje je dobra gesta, ker si Maribor res zasluži drugega župana,” je hudomušno pripomnil predstavnik SMC Andrej Špenga, prepričan, da Frasovi funkciji župana in vodje mestne uprave nista združljivi.

Razprave o predlogu odpoklica Fištravec znova ni dopustil. “Tako ad hoc ne moremo odločati o županu,” je dejal in opozicijo ponovno pozval, naj to točko uvrsti na naslednjo redno sejo mestnega sveta, da se lahko ustrezno pripravi gradivo za odločanje.

Po skoraj dvournem sprejemanju dnevnega reda in več odmorih za posvetovanja med svetniškimi skupinami je opoziciji uspelo spraviti na dnevni red današnje seje poleg predloga o spremembi sestave Kviaza in prispevanja sredstev za nabavo avtobusa za odvzem krvi na terenu le še elaborat o organiziranosti gasilcev.

Najbolj vroča je bila razprava o spremembi sestave Kviaza, da bi ta po izstopu štirih svetnikov iz Liste župana Andreja Fištravca bolje odražal razmerje moči v mestnem svetu. “Želimo, da se na pošten način razdeli funkcije. Gre za pomembno telo, skozi katero kadrirate skozi naše in vaše,” je povedal Stojan Auer iz Liste za pravičnost in razvoj (LPR).

Fištravec se je sicer strinjal, da je nujna sprememba Kviaza, a ne tokratni seji, saj da je treba o tem opraviti širšo razpravo. Naposled je mestni svet sprejel kompromis, da naj se začnejo pogajanja o novi sestavi Kviaza in nato oblikuje predlog do seje mestnega sveta 12. novembra. Po spremembi sestave Kviaza naj bi sledile še spremembe v ostalih odborih in komisijah mestnega sveta.

Mestni svetniki so se tudi strinjali, da naj se do konca leta zagotovi 45.000 evrov za medobčinski projekt nabave avtobusa za odvzem krvi na terenu. Bilo je nekaj razprave, ali naj denar zagotovijo iz letošnjega ali prihodnjega proračuna. Pri tem je bil med drugim podan predlog, da se za to porabi del sredstev, ki bodo občini pripadla zaradi nedavno izžrebane zmagovalne kombinacije v igri Loto. “Sedmica je bila vplačana v Mariboru, vsak dan pa preverjamo, če jo je tudi vplačal Mariborčan,” je pojasnil župan.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.