02:14, sob, 27. Apr

Mariborski mestni svetniki prižgali zeleno luč TUS-u občine





Mariborski mestni svetniki so danes kljub nekaterim pomislekom sprejeli trajnostno urbano strategijo Mestne občine Maribor, ki je podlaga za kandidiranje za evropska sredstva.

seja ms mom, 15.10 (3)

S trajnostno urbano strategijo občina cilja predvsem na sredstva za obnovo degradiranih urbanih območij, kjer Maribor računa na okoli 15 milijonov evrov. Projekti naj bi se začeli izvajati v letu 2017 in bodo morali izpolnjevati vsaj dva od skupno šestih pogojev (izboljšanje energetske učinkovitosti ali stanja okolja, trajnostna mobilnost, podpora podjetništvu, prilagajanje podnebnim spremembam, socialna vključenost). Prednost naj bi imeli projekti, ki ustvarjajo nova stalna delovna mesta v gospodarstvu ter izboljšujejo kvaliteto okolja in življenja v urbanih območjih ter poslovno okolje.

Mestni svetniki so dokument podprli z 31 glasovi za in nič proti, čeprav so nekateri v njem pogrešali nabor konkretnih projektov. “Kar je zapisano, se vse lepo sliši. A nujno je določiti konkretne projekte, s katerimi se bo kandidiralo za sredstva,” je dejala mestna svetnica Liste za pravičnost in razvoj (LPR) Lidija Divjak Mirnik. “Veliko takšnih študij je bilo v preteklosti že napisanih, zdaj pa plačujemo pripravo spet nove,” je dodal predstavnik DeSUS Valter Drozg.

“Pogrešamo jasno vizijo in jasne cilje, kaj želimo doseči v te mestu,” je ocenil Damir Orehovec iz SMC, ki med drugim pogreša večjo vključenost gospodarstva in krajevnih skupnosti v pripravo strategije. “Tudi kultura je tu v podrejenem položaju,” je dodal mestni svetnik SDS Tomaž Kancler.

Saša Pelko iz Liste župana Andreja Fištravca je izpostavil, da dokument ni idealen, a se ga v prihodnje lahko še dopolnjuje. Matej Žmavc iz SD je opozoril, da Maribor s sprejemanjem tega dokumenta že zamuja in da mora biti občina po sprejemu tega dokumenta sposobna to strategijo tudi uresničiti. Tudi predstavnik Županove liste Milan Mikl je opozoril, da mora občina imeti pripravljen svoj del denarja, ki ga mora prispevati k evropskih projektom. “K temu je treba resno pristopiti,” je dejal.

Mestni svetniki so ob sprejetju dokumenta naložili županu Andreju Fištravcu in mestni upravi, da takoj po sprejemu trajnostne urbane strategije začne s pripravo posameznih projektov in njihovim prijavljanjem na razpise. Po besedah v. d. direktorja mestne uprave Darka Frasa je sicer to “že tako samo po sebi umevno”, zato ni potrebno, da mestni svet to posebej izpostavlja.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.