11:34, pet, 26. Apr

Mariborski mestni svet podprl kredit Marproma





Mariborski mestni svetniki so na včerajšnji seji mestnega sveta podali soglasje javnemu podjetju Marprom za najem posojila za nakup nove garaže na Pobrežju. Presojanje o soglasju za posojilo komunalnega podjetja Snaga za gradnjo sortirnice na Teznu pa so zaradi številnih pomislekov, o katerih so razpravljali več kot šest ur, preložili na prihodnji teden.

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična.

Avtobusni prevoznik Marprom je potreboval soglasje za najem 1,3 milijona evrov kredita za 15 let za nakup prostorov v kompleksu nekdanjega CPM na Pobrežju, kjer bi uredili svoje prostore, ki jih imajo zdaj v najemu. S tem bi dobili skoraj desetkrat več površin za delavnico in parkirišča ter že samo zaradi krajše poti od garaže do glavne avtobusne postaje letno prihranili 86.000 evrov.

Za podajo soglasja za to posojilo je glasovalo 29 mestnih svetnikov, osem jih je bilo proti.

Mnogo več pomislekov so imeli glede podaje soglasja komunalnemu podjetju Snaga za posojilo v višini deset milijonov evrov za gradnjo 12,5 milijona evrov vredne lastne naprave za obdelavo odpadkov. Čeprav so jim predstavniki podjetja in mestna uprava obrazložili, da bi ta objekt mestu zagotovil konkurenčno prednost, nove zaposlitve in ugodnejše cene ravnanja z odpadki, so številni mestni svetniki podvomili v zakonitost, smotrnost in ocenjeno vrednost tega projekta.

Vršilec dolžnosti direktorja mestne uprave Damjan Lah, ki je tudi predsednik nadzornega sveta Snage, je poudaril, da ničesar ne skrivajo in da bodo dali na voljo vse zahtevane dokumente. Prihodnji teden naj bi imeli tudi že dogovorjen sestanek na ministrstvu za finance, kjer naj bi razjasnili vse sporne točke projekta.

Prepričan je, da bodo nato le uspeli pomiriti vse bojazni glede tega projekta, ki bi bil tudi po njegovem mnenju zelo koristen za mesto. “Težko razumem, zakaj Maribor sam tega ni sposoben izkoristiti, ampak se tu prepiramo in preganjamo okoli oslove sence. Zdi se mi, da je znotraj mariborske politike preveč nezaupanja, ki v resnici nikomur ne koristi. Škodi pa Mariborčanom in Mariborčankam,” je ocenil.

Tudi Lah se čudi, zakaj ni bilo soglasje mestnega sveta za najem posojila dano že ob odobritvi gradnje sortirnice leta 2010, saj je bilo že takrat znano, da Snaga nima denarja na zalogi za to. A zdaj je po njegovih besedah treba rešiti, kar se da. “Očitno se je takrat živelo v prepričanju, da je pridobitev soglasja le gola formalnost. Zdaj se kaže, da temu ni čisto tako. Razumem pa svetnike, ki želijo imeti določene dokumente pred sabo, preden sprejmejo odločitev, ne glede na to da ta odločitev ne bremeni neposredno mestnega proračuna. Zato smo danes poskušali z dopolnili stvari umiriti na način, da ne zapremo vrat za to investicijo,” je povedal.

Župan je predlagal, da se soglasje k zadolževanju Marpromu in Snagi poda ob pogoju, da javni podjetji zagotovita, da bosta kredit odplačevali izključno iz neproračunskih virov in da odplačilna doba ne sme trajati več kot 15 let. Predlog je prejel enako glasov za kot proti, zato ni bil sprejet.

Župan Andrej Fištravec je bil nad takšno odločitvijo razočaran, saj meni, da je tako kot načrte Marproma treba podpreti tudi projekt Snage. Upa, da bodo z nadaljnjimi pogovori uspeli prepričati mestne svetnike, da vendarle glasujejo za soglasje. Sejo bodo po napovedih župana nadaljevali prihodnji teden.

Po današnji izredni seji bi morali mestni svetniki nadaljevati aprilsko redno sejo, na kateri bi med drugim odločali o odloku o načinu odvajanja in čiščenja komunalne in padavinske odpadne vode. A po šestih urah in pol niso zaključili niti izredne seje, zato do tega sploh niso prišli.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.