01:09, pon, 6. Maj

Mariborska voda še vedno zelo kakovostna





“V Mariboru pijemo zelo zdravo vodo,” je poudaril Danilo Burnač, direktor Mariborskega vodovoda, ki ob mestni občini z vodo oskrbuje še 17 okoliških občin in velja za največji tovrstni sistem v Sloveniji. Je pa danes v vodarni Vrbanskega platoja pozval k racionalni porabi vode naše najmlajše.

unnamed

Mariborski vodovod sicer z vodo oskrbuje okoli 220.000 prebivalcev v severovzhodu Slovenije in vzdržuje cevovodni sistem v skupni dolžini 1540 kilometrov, kar je dvakratna dolžina reke Drave. Ker morajo ves čas skrbeti za to, da kakovostna voda pride tudi do končnega uporabnika, so ob tem lani naredili še okoli 5000 meritev temperature vode v sistemih.

vodarna na Vrbanskem platoju (11)

Danes je v vodarni na Vrbanskem platoju je Burnač pozval k bolj racionalni rabi vode tudi najmlajše. Kot pravi jo v vsakdanjem življenju le pet odstotkov porabimo za pitje in kuho, medtem ko je največji porabnik v gospodinjstvu straniščni kotliček, ki porabi okoli 35 odstotkov vse vode. Poraba vode znotraj njihovega sistema sicer pada zadnjih deset let. Pred dvajsetimi leti so tako letno načrpali že skoraj 20 milijonov kubičnih metrov pitne vode, lani zgolj še 12,6 milijona kubičnih metrov z obstoječimi napravami in vodnjaki, s katerimi upravljajo.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.