09:29, ned, 19. Maj

Mariborska univerza kršila zakon?





Univerza v Mariboru (UM) se je znašla pod lupo preiskave Inšpektorata RS za delo. V začetku meseca je na rektorat UM prispelo pisno obvestilo o prekršku, ki ga je storila Univerza v Mariboru, kot tudi rektor univerze Igor Tičar.

univerza v mariboru

Gre za sum storitve prekrška po I. odstavku 175. Člena Zakona o urejanju trga dela, ki pravi, da se z globo kaznuje delodajalec v javnem sektorju, ki ne objavi prostega delovnega mesta. Prekršek se nanaša na zaposlovanje glavnega tajnika Univerze v Mariboru. Univerza in rektor sta namreč kršila zakon s tem, ko sta za prosto delovno mesto glavnega tajnika pooblastila Teodorja Lorenčiča. Ta je prosto delovno mesto zapolnil, čeprav ga univerza ni javno objavila, kot bi to morala storiti. Enako je storila še s tremi delavci.

Seveda se ob tem porodi vprašanje kompetentnosti zdaj že bivšega glavnega tajnika Teodorja Lorenčiča. Spomnimo, da smo poročali tudi o nadlegovanju na Univerzi v Mariboru, kar naj bi se dogajalo ravno s strani glavnega tajnika univerze. Omeniti velja tudi javni pismi dveh delavcev na rektoratu, ki sta razkrila podrobnosti sodelovanja z Lorenčičem, ki je nalagal dodatna dela na vseh področjih. Rektor je Lorenčiča celo imenoval svoj »alter« ego, vendar se je situacija kmalu obrnila, ko ga je ravno rektor Tičar odstranil s položaja glavnega tajnika univerze.

Na rektorat univerze smo že prejšnji teden poslali novinarska vprašanja. Odgovora še nismo prejeli. Smo pa dvakrat prejeli elektronsko sporočilo po dodatnih pojasnilih za kateri prekršek pošiljamo vprašanja. Ali je Univerza v Mariboru torej v večih prekrških?

Sicer pa je univerza že objavila razpis za glavnega tajnika. Ali bodo tokrat izbrali kompetentnega za opravljanje tega dela? Bomo spremljali v prihodnje.

uni 1

uni 2

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.