23:01, sob, 18. Maj

Mariborska opozicija Fištravaca poziva k odstopu





Mestni svetniki opozicijskih Županove liste, SDS in Liste za pravičnost in razvoj (LPR) so danes mariborskega župana Andreja Fištravca pozvali k odstopu. Očitajo mu številne nepravilnosti. Pika na i pa naj bi bila ponovna menjava direktorja mestne uprave Darka Frasa. Ta je danes zavrnil očitke župana in izpostavil zakonitost svojega delovanja.

Mariborska opozicija Fištravaca poziva k odstopu

Po besedah predstavnika Županove liste (po novem Nove ljudske stranke Slovenije) Željka Vogrina želijo s pozivom k odstopu opozoriti na “nestransparentno, morda tudi nezakonito” delovanje župana in njegove ožje ekipe, kamor sodi tudi nenehno menjavanje direktorjev mestne uprave. “Menedžment v upravi ni igračka, ki se jo zamenja, ko se je župan naveliča. Nedopustno je, da ko želiš delovati zakonito, moraš oditi. Te menjave so nas do zdaj stale že najmanj 60.000 evrov,” je dodala predstavnica SDS Vladimira Cokoja.

Po besedah Milana Mikla iz Županove liste je župan prekoračil svoja pooblastila tudi s tem, ko naj bi eni od uslužbenk v mestni upravi naložil plačilo kazni za nedavno razlitje olja na dvorišču občinske stavbe, čeprav bi to kazen moral plačati župan.

Sporna naj bi bila tudi zahteva župana za soglasje mestnega sveta k najemu kredita v javnem podjetju Snaga Maribor za gradnjo sortirnice. Lidija Divjak Mirnik iz LPR je spomnila, da župan že tri leta ni izvršil sklepa mestnega sveta o ponovnem statusnem preoblikovanju te družbe v javno podjetje, kar je eden od razlogov, da v tej stranki nasprotujejo soglasju za kredit.

Na spornost omenjenega kredita za Snago je opozarjal tudi direktor mestne uprave Darko Fras, ki ga je Fištravec prejšnji teden razrešil. Kot razlog za razrešitev je Fištravec sicer navedel, da je Frasa ujel na laži in da ni poznal prioritet, ki so pomembne za vodenje mesta.

Fras je danes vse očitke župana zavrnil in poudaril, da si je stalno prizadeval za strokovnost in zakonitost dela mestne uprave. “Očitno je prav to botrovalo nakrhanju odnosov, ki so postajali vedno bolj napeti,” je povedal v današnji izjavi za medije. “Če so prioritete Mestne občine Maribor plenjenje občinskega proračuna in draga potovanja v tujino, ki ne dajejo rezultatov, potem res ne razumem prioritet občine,” je dodal.

Spomnil je, da so ob njegovem prevzemu položaja na občini pred pol leta vladale kaotične razmere in da je položaj sprejel v prepričanju, da lahko s svojimi izkušnjami prispeva k izboljšanju stanja.

Fras dodaja, da mu župan med drugim očita komunikacijo z enim od novinarjem, ki mu jo je res sprva zamolčal, a nato tudi priznal. “Nisem popoln in tudi kdaj naredim kakšno napako. Prepričan pa sem, da ima v upravljanju javnih zadev javnost pravico vedeti, kaj se dogaja,” je pojasnil.

Sicer je Fras že četrti direktor mestne uprave v treh letih, ki ga je Fištravec zamenjal. Vodenje mestne uprave pa z današnjim dnem prevzema Damjan Lah, ki je kot vršilec dolžnosti direktorja vodil mariborsko mestno upravo konec leta 2014, a je po manj kot dveh mesecih zapustil ta položaj, ker naj bi imel drugo ponudbo. Mariborski javnosti je ostal znan predvsem po tem, da je napovedal bankrot občine.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.