04:47, sob, 27. Apr

Mariborska občina bo morala za žičnice plačati 17 mio EUR





Mariborsko okrožno sodišče je v petek izdalo soglasje k predlogu stečajnega upravitelja Športnega centra Pohorje Draga Dubrovskega o odkupni vrednosti v višini 17,1 milijona evrov, kolikor bo ta lahko zahteval od Mestne občine Maribor, ki je po stečaju podjetja v upravljanje prevzela večino žičniških naprav na Pohorju.

Foto: STA
Foto: STA

Sodišče je sicer, kot je razvidno iz sklepa na spletni strani Ajpesa, tudi odločilo, da stečajni upravitelj določi 30-dnevni rok od datuma prejema zahtevka z možnostjo zadržanja plačila največ do končne razdelitve stečajne mase, če bo občina dokazala, da je prevzela koncesionarjeve obveznosti. Gre za obveznosti še iz časa prejšnjega župana Franca Kanglerja ob najemu kredita za gradnjo nove gondole.

S stečajem ŠC Pohorje se je namreč zastavilo vprašanje, ali bo mariborska občina zaradi obvez iz koncesijske pogodbe za vzpenjačo morala v stečajno maso vplačati preostanek kreditov, najetih za ta projekt. Obveznosti naj bi znašale tudi do 19 milijonov evrov, tudi to pa je bil eden razlogov, da je občina lani še pred stečajem razmišljala o nakupu oziroma najemu celotnega podjetja.

Pozneje so na mariborski občini napovedali izpodbijanje Kanglerjevega aneksa iz leta 2009, s katerim je nekdanji župan v primeru stečaja družbe finančne obveznosti z vzpenjačo prenesel na občino.

Mestna občina Maribor je po besedah Dubrovskega v stečajnem postopku prijavila izločitveno pravico na žičniških napravah, in sicer za gondolo ter vlečnice Belevue, Bolfenk Habakuk in Videc, sedežnice Radvanje, Sleme, Stolp in Poštela, na objektu spodnje in zgornje postaje krožne kabinske žičnice ter na objektu stare zgornje postaje, pa tudi na nepremičninah, po katerih potekajo smučišča in so v njeni lasti.

V stečajnem postopku je bila občini prijavljena izločitvena pravica priznana, z izjemo sedežnice Stolp, kjer je izločitveno pravico prerekal drug upnik. Za nepremičnine, po katerih potekajo smučišča in so v lasti Mestne občine Maribor, je stečajni upravitelj soglašal, da niso v lasti dolžnika, zato jih bo izločil iz stečajne mase.

Ker je bilo v koncesijski pogodbi za izvajanje javne službe prevoza potnikov po žičniški napravi na
Mariborsko Pohorje določeno, da žičniške naprave, ki so predmet izločitve, po prenehanju koncesije preidejo v last koncendenta, je ta dolžan v stečajno maso plačati tolikšen delež vrednosti žičniških naprav, kolikor je še preostalo časa od prenehanja koncesije zaradi stečajnega postopka do poteka roka koncesije v primerjavi s celotnim rokom koncesije povečan za odkupno ceno.

Na mariborski občini so prepričani, da bi sodišče moralo v obrazložitvi sklepa natančno pojasniti vso podlago ter vsa dejstva in okoliščine, na podlagi katerih je bil izračunan znesek. S sklepom pa je zgolj podalo soglasje k določeni odkupni vrednosti s strani stečajnega upravitelja, pri čemer iz obrazložitve sploh ni razvidno, kako in na podlagi kakšnih izračunov je ta prišel do zneska.

Kot so še napovedali v odzivu za STA, bodo zato vložili pritožbo zoper sklep. Ob tem domnevajo, da je stečajni upravitelj odkupno vrednost določil na podlagi pogodb in poroštev, ki jih je, deloma tudi brez potrditve mestnega sveta, podpisal prejšnji župan, na kar so opozarjali že pred stečajem ŠC Pohorje.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.