17:36, pet, 26. Apr

Mariborska Alma mater Europea dala že okoli sto diplomantov





Samostojni visokošolski zavod Alma Mater Europea, ki s sedežem v Mariboru brez sofinanciranja programov s strani države deluje od leta 2007, je doslej dal dve generaciji skoraj sto diplomantov. Kot je povedal prvi mož zavoda Ludvik Toplak, imajo trenutno vpisanih več kot 900 študentov, ponašajo pa se z najvišjo stopnjo zaposljivosti v Sloveniji.

Mariborska zasebna fakulteta že v naslednjem študijskem letu pričakuje tudi prve magistre in doktorje znanosti, sicer pa trenutno svoje programe poleg Maribora izvaja še v Ljubljani, Murski Soboti in na Ptuju.

Študentom trenutno nudijo bolonjski dodiplomski študij fizioterapije, zdravstvene nege, socialne gerontologije ter upravljanja in vodenja poslovnih sistemov, magistrski študij evropskih poslovnih študij ter arhivistike in dokumentologije ter magistrski in doktorski študij socialne gerontologije.

Največje zanimanje vlada za študij fizioterapije, ki je deficitaren, na ljubljanski univerzi pa ga je zaradi visoko postavljenih zahtev zelo težko vpisati, zato so na Almi mater Europei prepričani, da bi ga morala plačati država iz javnih sredstev. Na fakulteti si zato zelo prizadevajo, da bi prišli do koncesije, saj menijo, da država diskriminacije, zlasti na severovzhodu države, ne bo mogla več dolgo podpirati. Njihov študija tega programa stane 3900 evrov, v povprečju pa so cene polovico nižje, kot jih država plačuje za državne programe.

Zavod je sicer v zadnjem letu v celoti prenovil e-učno okolje. Študentom je tako omogočen študij na daljavo, saj se predavanja v celoti snemajo, študenti jih lahko večkrat spremljajo od doma in se aktivno vključujejo v dogajanje v predavalnici. Študij na daljavo bo tudi v prihodnje ena od pomembnih razvojnih točk, s katero želijo po Toplakovih besedah nadgraditi delovanje.

Z letošnjim letom je pod okrilje Alme mater Europee stopil še Inštitut humanističnih študij ISH iz Ljubljane, ki je v zadnjih dveh desetletjih izobrazil vrsto humanistov, zdaj pa bodo skupaj nadaljevali poslanstvo na področju humanistike in antropologije. Na ISH je doslej magistriralo in doktoriralo preko 160 študentov, še letos bodo dobili predvidoma deset novih doktorjev znanosti.

Kot je še povedal Toplak, bodo tudi v prihodnje nadaljevali prizadevanja za enakopraven status slovenskih visokošolskih ustanov, kjer bi po njegovem morala šteti samo kakovost, relevantnost in racionalizacija.

“Kakovost se potrdi v odprti konkurenci, relevantnost v zaposljivosti, racionalizacija pa naj upošteva širše socialno okolje in zlasti interes študentov. Prizadevali si bomo, da imajo tudi študenti Pomurja pravico do brezplačnega študija,” je dejal Toplak.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.