19:16, ned, 19. Maj

Mariborčani kot ujetniki mestne kanalizacije





Mariborska kanalizacija je včeraj klonila pod prenizkim standardom vzdrževanja. Popoldansko neurje s točo je “pokazalo zobe” in s tem znova opozorilo na (pre)slabo stanje kanalizacijskega sistema. Ta je namreč zaradi nezmožnosti odvajanja večjih količin padavin mnogim Mariborčanom povzročila veliko težav, nekaj časa so bile neprevozne tudi številne ceste. Povedano drugače – svarila Nigrada so se včeraj uresničila, Mariborčani razjezili, situacijo pa lahko spremenijo samo mestni svetniki.

Vir: Facebook
Vir: Facebook

Mariborčanka Melita Koban je včeraj ob 18.43 na FB-strani Nigrada zapisala: »Ob današnji nevihti smo bili v Ilijevi ulici na Pobrežju ponovno poplavljeni. Dvignilo je pokrov kanalizacije, iz katere je kot gejzir drla voda. Po ulici je plaval drek in druga nesnaga iz kanalizacije, v dve hiši pa je voda vdrla tudi v notranjost. Stanovalci vas ponovno pozivamo, da se oglasite v ulici oz. najdete rešitev. Pa računa ne pozabite poslati za vodo in odvodnjavanje vode, ki smo jo porabili, da smo ulico očistili cca 5 cm dreka. Očitno spet nekdo ni opravil svojega dela.«

Vir: Facebook
Vir: Facebook

Predstavniki družbe Nigrad so javnost že večkrat opozorili na nujnost ureditve situacije z ustreznim financiranjem izvedbe komunalnih storitev, s čimer bi lahko vzpostavili ustrezen standard vzdrževanja mariborske kanalizacijske infrastrukture. Ta je trenutno le 16-odstoten (od 100 %) in ne zagotavlja zadostne pretočnosti niti ob manjših nalivih, “zato se bodo ob nadaljnjem vztrajanju nasprotnikov uskladitve cen težave le še stopnjevale“, so zapisali na Nigradu. Vse njihove intervencijske ekipe so bile na terenu zaradi črpanja razlite fekalne vode in zalitja kletnih prostorov. Posredovali so na 22 lokacijah, največ na Teznem, kjer je bilo najhuje. Stekla je tudi koordinirana akcija z režijskim obratom MOM, v kateri se je danes že začela sanacija cest, na katerih je voda povzročila največ škode.

Predstavnik za stike z javnostmi pri družbi Nigrad Dejan Pukšič je pojasnil: »Mariborska kanalizacija je na nekaterih odsekih stara že več kot 100 let, cene komunalnih storitev, ki bi ob uskladitvi izdatno izboljšale vzdrževanje in pretočnost kanalizacije, pa se niso spremenile že 12 let. Z uskladitvijo cen in omrežnino bi bilo mogoče sistem razbremeniti z izgradnjo dodatnih kanalizacijskih odsekov, ga ustrezno vzdrževati in posodobiti.«

Vir: Facebook
Vir: Facebook

Družba Nigrad je vzdrževalec mestne kanalizacijske infrastrukture, ki je v lasti MOM
Na Nigradu so še enkrat več izpostavili, da želijo s svojimi prizadevanji za dvig standarda vzdrževanja in posodobitve kanalizacijske infrastrukture preprečiti takšna in podobna sporočila jeznih Mariborčanov, a je za to nujno spremeniti cene. »Dvig cen pomeni izključno izboljšanje komunalnih storitev in dvig standarda življenja v mestu. S 16-odstotnim standardom, kar je največ, kot je mogoče zagotoviti s trenutno Nigradovo postavko za odvajanje odpadnih voda na Nigradovi zbirni položnici, je namreč mogoče iz kanalizacije npr. odstraniti le eno četrtino peska, s čimer pa pretočnosti ni mogoče zagotoviti,« je dodal direktor družbe Nigrad Marko Žula.
Mestne svetnike so v tej luči ponovno pozvali, naj čim prej poskrbijo za uvedbo omrežnine in uskladitev cen komunalnih storitev, s čimer bodo “ob takšnih situacijah, kot je bila včeraj, pomagali Mariboru in njegovim prebivalcem“, kajti če ne, bo “standard vzdrževanja nezadosten, poplavljene kleti, ulice in ceste kmalu pravilo, ne izjema” so še poudarili na Nigradu.

Druge novice

Comment

  • Mojca

    19 avgusta, 2016

    Ali družbe na trgu tudi lahko kar dvignejo cene ali najprej izvedejo notranjo racionalizacijo in najdejo sredstva.
    Dogajanje v Mariboru je sramotno. Ne MOM ne Nigrad ne dela za meščane.

    Replay

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.