22:17, ned, 19. Maj

Maribor prejel srebrni znak “Slovenia Green Destination “





V mesecu septembru bo Maribor tudi uradno prejemnik srebrnega znaka Slovenia Green Destination. Pridobitev znaka je potekala skozi kandidaturo, za mesto Maribor je aktivnost izvajal Zavod za turizem Maribor – Pohorje.

Zelena shema slovenskega turizma Slovenia Green je celovito zasnovan sistem za pospeševanje razvoja trajnostnega turizma v Sloveniji, namenjen pa je tako destinacijam kot tudi posameznim turističnim ponudnikom. Shema, katere namen je povečati konkurenčnost, kakovost in inovativnost slovenskega turizma, sloni na sistemu evropskih turističnih kazalnikov ETIS ter globalnem orodju GSTC, ki omogoča primerjavo z zelenimi destinacijami po vsem svetu. Shemo Slovenia Green so zasnovali turistični delavci skupaj s partnerjema Green Destinations ter Zavodom Tovarna trajnostnega turizma GoodPlace.

Maribor je izpolnil zahteve trajnostnega razvoja in delovanja, ki jih za destinacije opredeljuje Zelena shema slovenskega turizma in tako pridobil znak Slovenia Green Silver. Ocenjevanje je potekalo po posameznih področjih, kjer je izpostavljenih nekaj ugotovitev iz prejete ocene, ki so kot izziv ter priložnost za kvalitetno in dolgoročno učinkovito gradnjo zelene destinacije.

Maribor; FOTO: Rok Breznik
Maribor; FOTO: Rok Breznik

V kategoriji narava so mnenja, da ima destinacija izjemne priložnosti za razvoj pohodništva in kolesarjenja, kjer je potrebno vzpostaviti sistem za spremljanje, merjenje in zmanjševanje turističnih vplivov na turistične znamenitosti in območja. Dodajajo, da je močno razvito tudi ravnanje z odpadnimi vodami, možnosti za pridobivanje energije iz obnovljivih virov. Maribor ima veliko število glasnih prireditev, ki bi jih bilo potrebno umestiti v primerne okvirje, so še zapisali

Kot hvale vredno so omenili tudi razvito identiteto mesta in velik pomen kulturne dediščine, seveda pa ne smemo pozabiti tudi na pohvalo jasno definirane destinacijske organizacije.

maribor iz lufta

 

 

Zavod za turizem Maribor- Pohorje bo srebrni znak Slovenia Green Destination v Ljubljani prevzel na svetovni dan turizma 27.9.2016, v sklopu konference Global Green Destination Day.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.