11:02, pet, 26. Apr

Maribor oživel v času Špasfesta





Od četrtka, 28. avgusta, do nedelje 31. avgusta 2014, je v Mariboru potekal jubilejni festival Špasfest. V teh dneh se je na mestnih ulicah in trgih v starem mestnem jedru zvrstilo več kot 30 dogodkov, namenjenih vsem generacijam obiskovalcev. Namen festivala, ki ga je že 10. leto organiziralo Gospodarsko interesno združenje (GIZ) Stari Maribor, je predvsem oživitev in poživitev mestnega jedra v Mariboru.

Letošnji štiridnevni program je na prizoriščih v središču mesta obiskovalcem ponudil številne prireditve, vse od lutkovnih predstav, tržnice, gledaliških predstav, stand up komedije, do koncertov in še mnogo več. Poudarek letošnjega festivala je bil na srednjeveških tržnicah, saj so v okviru Špasfesta potekale kar tri tržnice s skupno več kot 40 stojnicami, in sicer: srednjeveška tržnica, kulinarična tržnica Chef-la in srednjeveška tržnica rokodelcev Občinske turistične zveze Maribor.

Izjemno dobro sprejete in obiskane so bile otroške lutkovne predstave v Naskovem dvorcu, kjer je Lutkovno gledališče Maribor izvedlo dve predstavi, »Šivilja in škarjice« ter »Pu«. Otrokom je bila namenjena še ulična predstava igralke Petre Markovič »Ujemi svojo srečo«. Veliko pozornosti so vzbudile pisane poslikave Riharda Rikija Bandlja, ki je predstavil svojo vizijo srednjeveških žensk v kombinaciji s poslikavo obraza. Maribor je z glasbo in plesom obarval projekt ŠpasPles s številnimi plesnimi predstavami, plesnim maratonom in 1. revijo plesa.

Obiskovalci so se nasmejali Srđanu Jovanoviću, ki je nastopil v predstavi »Mikrofonija« ter Vladu Novaku, ki je v drami »Govor malemu človeku« na humoren način iskal resnico in pravo bistvo človeka. Z jubilejnim festivalom je bila zadovoljna tudi Tatjana Mileta, direktorica Gospodarsko interesnega združenja (GIZ) Stari Maribor in programski vodja festivala: »10. Špasfest je obiskovalcem ponudil bogat kulturno umetniški program, ki je v mestnem središču združil različne generacije obiskovalcev. K sreči nam je bilo naklonjeno tudi vreme, ki je zagotovo pripomoglo k dobremu obisku naših predstav in drugega dogajanja, ki se odvija predvsem na prostem in je tako brezplačno na voljo vsem meščanom in obiskovalcem mesta Maribor. Zadovoljna sem, da smo kljub težkim časom, ki se kažejo tudi na finančnem področju, uspeli izpeljati vsebinsko bogat festival. Glede na odličen odziv obiskovalcev, ki so z veseljem sprejeli vse novosti, ki smo jim jih ponudili letos, se bomo tudi v prihodnje trudili nadaljevati s Špasfestom v podobni obliki.«

spasfest01

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.