17:41, ned, 5. Maj

Maribor konec tedna v znamenju otroškega in mladinskega filma





V mariborskem kinu Udarnik se v četrtek začenja 5. mednarodni festival otroškega in mladinskega filma Mali slon. Do sobote se bo na njem zvrstilo 76 filmov v treh kategorijah tekmovalnega dela, med njimi bo žirija razglasila najboljše. Ob tem bo na ogled še 93 filmov v netekmovalnem delu. Organizatorji so prejeli 355 filmov iz 50 držav.

Vir fotografije: zavodudarnik.wordpress.com/
Vir fotografije: zavodudarnik.wordpress.com/

Tekmovalni del je razdeljen v tri starostne kategorije, in sicer mini za otroke do desetega leta starosti, midi za otroke med 11. in 14. letom ter maxi za mlade od 15. do 19. leta. Izmed vseh bo tričlanska mednarodna žirija, ki jo sestavljajo slovenski predstavnik Miha Šubic, Ana Nedeljković iz Srbije in Avstrijka Nicole Baier, izbrala najboljše. Vsi prikazani filmi se ob tem potegujejo tudi za nagrado občinstva.

Festival, na katerega je tokrat prispelo rekordno število filmov, se s projekcijami v Vetrinjskem dvoru in Centralni postaji začenja že danes. Poleg animiranih filmov, ki so jih bili obiskovalci vajeni doslej, se jim tokrat pridružujejo še kratki igrani in dokumentarni filmi otroške in mladinske produkcije, je povedala programska direktorica festivala Hana Rapše, ki je opravila tudi izbor.

Po en film iz vsake starostne kategorije bo nominiran tudi za prestižno mednarodno nagrado Youth Cinema Network Award, ki jo podeljuje mednarodna mreža sorodnih festivalov iz vse Evrope. Festival Mali slon je sicer del mednarodne platforme Enimation, ki deluje pod okriljem Društva za razvoj filmske kulture in je del omenjene svetovne mreže.

Festival bodo uradno odprli v četrtek ob 18. uri v Kinu Udarnik, ko bodo začeli prikazovati tudi tekmovalni program. Ostale prispele filme bodo prikazali po različnih prizoriščih v središču mesta in tako mladim ustvarjalcem omogočili, da so njihove stvaritve vidne širšemu občinstvu in je vsaj deloma poplačan njihov trud.

Kot poudarjajo organizatorji, želijo s festivalom spodbuditi otroke in mlade k ustvarjanju filmov in jim omogočiti predstavitev njihovih del na spletu ter v kinodvorani, hkrati pa omogočiti tudi mednarodno izmenjavo idej, znanj in mnenj.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.