10:04, pet, 26. Apr

Letno zavržemo okoli 150 tisoč ton hrane





V Sloveniji vsako leto zavržemo približno 150.000 ton hrane. O tem kako lahko vsi, tudi s spremembami navad v domačem gospodinjstvu, zmanjšamo to količino, so danes govorili na delavnici in predavanju v Domu ustvarjalnosti mladih, pod skupnim naslovom “Volk sit, koza cela.

zpm hrana 2

Albin Keuc (iz društva Ekologi brez meja) je uvodoma opozoril na dejstvo, da v zadnjih 20 ali 30 letih nihče ni posvečal posebne pozornosti temu, čemur danes rečemo problem zavržene hrane. “Kdo je pa zdaj sit in kdo je lačen? Gre za skupno preživetje. Želimo si biološke raznovrstnosti, da imamo in volkove in koze. Provokativni naslov kaže na to, da je potreben kompromis,” je dejal Keuc.

zpm keuc

V prostorih Zveze prijateljev mladine Maribor je govoril o ukrepih, s katerimi bi lahko količino zavržene hrane zmanjšali za polovico: “če ljudje pazimo kaj kupujemo, kaj imamo shranjeno, koliko imamo na zalogi, pazimo na roke uporabnosti…” Tudi t.i. ostanke od kosila ali večerje je možno predelali in ponovno uporabiti. “Mi pojemo še tri dni staro hrano… predelamo jo v omako,” je dejala ena od obiskovalk. Večina se je strinjala s preventivnim pristopom: da ne kuhajo prevelikih porcij, da so pozorni na rok uporabe ter da poskušajo ostanke hraniti tako, da jih bodo lahko ponovno uporabili (npr. v zamrzovalnik).

zpm hrana 2

Podrobnosti v oddaji Občinski informator na BK TV.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.