16:54, ned, 12. Maj

Leadership summer school 2015





Z nekaj doživljajskimi dnevi po naravnih znamenitostih naše Slovenije, so včeraj, domov v svoje države pospremili še zadnje predstavnike letošnjega intenzivnega usposabljanja mladih v vodstvenih veščinah – prepoznavne mednarodne konference LEADERSHIP SUMMER SCHOOL 2015 (LSS), ki je potekala v Mariboru, v organizaciji Zavoda za podjetnost mladih BISTRI UM MARIBOR.

Foto: Zavoda za podjetnost mladih Maribor
Foto: Zavoda za podjetnost mladih Maribor

Maribor je med 6. in 15. julijem preplavila množica mladih, napolnila mesto z energijo, svežimi idejami, se povezala v pomembne iniciative ter osnovala čisto praktične modele za prihodnje projekte. Dogodka se je udeležilo 80 mladih iz 33 držav sveta in tako skupaj z lokalnimi mladimi organizatorji-prostovoljci ponovno povečali družino LSS, ki je v osmih letih obstoja povezala že približno 700 mladih. Konferenca namreč že osem let omogoča učno izkušnjo z ustvarjanjem platforme za povezovanje in izmenjavo dobrih praks med mladimi vsega sveta. V 10 dneh ponuja intenzivnih 50 ur delavnic in vsebin, ki se nanašajo na vodstvene veščine. Poudarek je na mehkih veščinah, kar pomeni, da so udeleženci razmišljali o svojih vrednotah, močnih in šibkih točkah, ter gradili in izpopolnjevali kompetence komuniciranja, nastopanja, motiviranja, obvladovanja časa ter obvladovanja skupinske dinamike.

Cilji dogodka, pravijo organizatorji, so doseženi. Mladi študentje raznolikih izobrazbenih ozadij in profesionalci med 20 in 35 letom so si izmenjali prakse delovanja v nevladnih in drugih organizacijah in gradili nadaljnje konkretne projekte, o katerih bomo poročali. Dodatna vrednost dela v nacionalno in kulturnem mešanem okolju se kaže še v načrtovanju in iniciativah, ki so se porodile v mariborskem parku ter presegajo meje etničnih in državnih okvirov. V Zavodu za podjetnost mladih Bistri um so v izjavi za javnost zapisali: “Da nismo ostali pri idejah, smo veščine konkretno podkrepili z znanji družbeno odgovornega “cause marketinga”, načrtovanja poslovnih modelov in projektnega managementa. Oba vidika, mehke veščine in sodobna znanja ter trende organiziranja, smo odprli vsej javnosti z dvema dogodkoma: “Lentova Extravaganza (odprti dan mehkih veščin)” 5.7 v okviru Festivala Lent in pa s konferenco v sodelovanju z Mrežo idej “Leader with a purpose”. V našo Slovenijo nismo le pripeljali 17 prepoznavnih trenerjev delavnic iz 16 držav, 60 udeležencev skupaj iz 33 držav po svetu in novih znanj, ponujenih v omenjenih učnih dogodkih. Oblikovali smo namreč nove prakse delovanja nevladnih organizacij, ki oblikujejo slovenski mladinski sektor. Na lokalnem in vseslovenskem nivoju se lahko že veselimo vsebin v pripravi. Hkrati smo povezali slovensko okolje s tujino in postavili Maribor ter Slovenijo med izvrstne destinacije za študijsko ali delovno mobilnost.”

Pravzaprav smo mladim pokazali vso turistično ponudbo in potencial, saj so se marsikateri
udeleženci po intenzivnih učnih dneh odločili podaljšati svoj obisk in raziskati lepote in skrite kotičke naše
narave. Prav ta ciljna skupina bo čez nekaj let imela lastne družine in se bodo z veseljem vrnili v “čudovito
dogajanje njihove mladosti” in s seboj pripeljali še druge. Ali pa bodo stkali poslovna partnerstva. Zato
menimo, da z našim in podobnimi iniciativami mladi dolgoročno pomembno prispevamo tudi k slovenskemu gospodarstvu,
so zapisali v pisni izjavi za javnost v Zavodu za podjetnost mladih Bistri um. K temu dodajajo, da se bodo potrudili zagnanost in ideje ponovno udejanjiti v prihodnjih dogodkih podpore mladim.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.