11:24, ned, 19. Maj

Koroški župani proti načrtom ministrstva za zdravje v zvezi z urgenco





Koroški župani so na današnji seji sveta regije soglasno podprli predlog, da na ministrstvo za zdravje pošljejo protestno pismo, s katerim nasprotujejo načrtovanemu zmanjšanju gravitacijskega območja urgentnega center slovenjgraške bolnišnice.“Gre za ponovno razbijanje Koroške kot regije,” je dejal župan Občine Prevalje Matic Tasič.

Matic Tasić Foto: STA
Matic Tasić
Foto: STA

Kot že na seji sveta Splošne bolnišnice Slovenj Gradec 10. septembra je tudi danes na seji sveta regije direktor bolnišnice Janez Lavre predstavil podatke iz enotne metodologije organizacije urgentnih centrov, ki jo je avgusta letos potrdil zdravstveni svet, sicer najvišje strokovno posvetovalno telo ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc.

Kot je pojasnil Lavre, metodologija predvideva krčenje gravitacijskega območja načrtovanega slovenjgraškega urgentnega centra s tem, ko predvideva, da bi se območje satelitskega urgentnega centra Radlje ob Dravi priključilo mariborskemu urgentnemu centru, območje velenjskega satelitskega centra pa celjskemu urgentnemu centru. To je po Lavretovih besedah tudi v nasprotju z ustanovitvenim aktom bolnišnice, ki predvideva, da ta pokriva območje celotne Koroške in Savinjsko-Šaleške regije.

Namesto zdajšnjih 143.000 prebivalcev bi urgentni center v Slovenj Gradcu po predlogu metodologije pokrival območje s 55.000 prebivalci, je dejal Lavre in opozoril, da se s tem dolgoročno onemogoča razvoj bolnišnice in verjetno tudi zastanejo načrtovane naložbe. Lavre, ki ne ve, kdo je za ministrstvo pripravil takšen predlog, je opozoril tudi, da so denimo Radlje ob Dravi 22 kilometrov bolj oddaljene od urgentnega centra v Mariboru kot od urgentnega centra Slovenj Gradec.

Občina Prevalje, ki je prevzela vodenje sveta koroške regije, bo tako na ministrstvo za zdravje poslala dopis, s katerim koroški župani nasprotuje spremembi gravitacijskega območja prihodnjega urgentnega centra v Slovenj Gradcu in zahtevajo uskladitev metodologije z aktom o ustanovitvi slovenjgraške bolnišnice. Župan Občine Muta Mirko Vošner pa hkrati želi dobiti podatke, koliko je bilo že doslej odliva bolnikov na specialistične preglede v druge centre in ne v slovenjgraško bolnišnico.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.