20:34, pet, 26. Apr

Koroški podjetniki svarijo ministra Gašperšiča





Težko pričakovani obisk ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča v Dravogradu včeraj Korošcem ni prinesel želenih konkretnih časovnih rokov glede zanje nujne izgradnje tretje razvojne osi. Je pa izrazil pričakovanje, da se izgradnji “približamo v tem mandatu”. Tudi zato so obrtniki napovedali državno nepokorščino in zapore cest.

3 razvojna os dravograd (5)

Minister Gašperšič je na okrogli mizi o razvojnih priložnostih Koroške regije, ki sta jo v dravograjskem dvorcu Bukovje pripravila Državni svet in Razvojni svet Koroške regije in na kateri je uvodoma sodelovala tudi predsednica avstrijskega zveznega sveta, koroška Slovenka Ana Blatnik z delegacijo, dejal, da je bilo doslej o tretji razvojni osi povedanega ogromno, narejenega pa precej manj.

Po ministrovih besedah najbolj pomemben od štirih odsekov severnega dela tretje razvojne osi, to je odsek od avtoceste do Velenja, še ni umeščen v prostor, medtem ko je odsek od tam do Slovenj Gradca že umeščen. Vendar pa se minister, kot je dejal, zavzema za postopnost oz. da se gradnja začne od avtoceste proti severu. Prav tako se zavzema za to, da se gradnja tretje razvojne osi vključi v avtocestni program pod okriljem Družbe za avtoceste v RS (Dars), saj je to po njegovem najbolj realna možnost za izgradnjo.

Poudaril je, da si bodo prizadevali za premik naprej in da se “vsaj približamo izgradnji v tem mandatu”. Glede dveh odsekov naprej od Slovenj Gradca, najprej do Otiškega Vrha in nato od tam v Mežiško dolino, pa je dejal, da bodo iskali “najustreznejšo prometno rešitev”, veliko pa je po njegovem treba storiti tudi na obnovi obstoječega omrežja.

“Država očitno potrebuje trdo roko,” je bil ogorčen predsednik slovenjgraške območne obrtne zbornice Ivan Meh, ki je v imenu obrtnikov dejal, da so zelo razočarani nad dejanji države. “Isto plačujemo davke in cestnine, pa nikakor ne moremo priti do ugodnosti, ki jih imajo v osrednji Sloveniji,” je dejal in napovedal, da bo sam pobudnik protestov, državljanske nepokorščine in zapore cest v Ljubljani.

Več govornikov je vnovič izpostavilo vpliv odsotnosti hitrih cestnih povezav na razvoj gospodarstva in odseljevanje predvsem mladih. Koordinator koroških občin za projekt tretje razvojne osi in prevaljski župan Matic Tasič je poudaril, da je treba k projektu resno pristopiti, ne pa da vsaka nova vlada pripravlja nova štetja prometa in nove študije. Izpostavil je še, da rekonstrukcija obstoječih prometnic kot alternativa tretji razvojni osi ni sprejemljiva in da Korošci tudi na tezo, da se hitra cesta zgradi samo do Slovenj Gradca, ne pristajajo.

Predsednik Mladinskega sveta Občine Ravne na Koroškem in tamkajšnji podžupan Aljaž Verhovnik pa je spomnil na zgodovinska dejstva, ki kažejo na prispevek Koroške k zgodovinskemu razvoju slovenske države, zdaj pa Korošci po njegovih besedah zahtevajo to, kar so si sami prigarali.

Okrogle mize se je v okviru današnjega prvega uradnega obiska v Sloveniji uvodoma udeležila tudi predsednica avstrijskega zveznega sveta, koroška Slovenka Ana Blatnik z delegacijo, ki se je čez dan mudila v Ljubljani. Tudi ona je izrazila prepričanje, da samo pogovori niso dovolj, ampak je treba dolgo načrtovane projekte uresničiti, saj si to ljudje zaslužijo. Hitra cesta na Koroško bi po njenih besedah pomenila tudi spodbudo turističnemu in gospodarskemu čezmejnemu sodelovanju.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.