00:49, ned, 19. Maj

“Ko dvignem sebe, dvignem Maribor!”





„Ko dvignem sebe, dvignem Maribor“ je podjetniško, motivacijsko gibanje. Pobudniki tega vala pravijo, da je dovolj „jamranja“, pasivnosti in prepričanja, da ničesar ni mogoče spremeniti. Verjamejo v val pozitivne, aktivacijske energije. Predstavili so ga v Mestni hiši Rotovž.

dvignem maribor (2)

V Mariboru potrebujemo motivacijo, so prepričani pobudniki gibanja Ko dvignem sebe, dvignem Maribor. Iris Magajna, nosilka projekta (društvo Pupillam) pravi, da ni dovolj, “da si nekomu prodajalec ali kupec. Gre za medsebojne odnose. Na kakšen način izbiramo besede, kako komuniciramo. Potrebujemo motivacijo in ko dvignem sebe, lahko dvignem ostale (sosede, partnerje…).” S takšnim oz. podobnim razmišljanjem je nastalo gibanje, za katerega si želijo, da bi v valu prešlo najprej Maribor, nato morda tudi ostala slovenska mesta.
Miro Mihec, koordinator projekta, poudarja, da je bistveno aktivirati sebe. “Ne samo čakat na neko pomoč. Izstopiti je treba iz t.i. cone ugodja. Nehajmo jamrat in naredimo nekaj zato, da naše življenje boljše.

dvignem maribor (1)

V gibanju bodo skušali dvigniti tudi starejše. Ta del bo, prek mreže Matija, prevzela predvsem Darinka Bukovnik, ki verjame, da je lahko država takšna kot smo mi, državljani. Sodelujoči v mreži so po vsej Sloveniji že aktivirali 70 prostoferjev, ki starejšim nudijo brezplačne prevoze z električnimi avtomobili, in sicer v občinah, kjer so se predstavniki lokalne skupnosti odločili, da te avtomobile najamejo za 300 evrov mesečno. Kot je na predstavitvi projekta pojasnila mariborska podžupanja Jelka Černivec, projekt podpira. “Ključnega pomena se mi zdi, da imamo v mestu toliko pozitivnih ljudi in zgodb, ki jih marsikdaj ne znamo videti. Verjamem, da so morda še premalo povezane, ampak so pozitivne in jih je treba podpret.” Konkretno so gibanje podprli tako, da so jim omogočili prostor, kjer bodo s 1. Festivalom Ko dvignem sebe, dvignem Maribor, praznovali dvig mesta. Ta bo v četrtek, 12. novembra, v veliki dvorani SNG Maribor (kjer bodo projekt s svojimi nastopi podprli tudi nekateri znani Mariborčani). Kar se tiče zgoraj omenjenih 300 evrov mesečno, kolikor stane najem el. avtomobila, pa je Černivčeva povedala, da jih trenutno ne morejo zagotoviti, da pa intenzivno razmišljajo o uvedbi projekta v kakšni od mestnih četrti ali krajevnih skupnosti.
Podrobnosti nocoj ob 18.30 na BK TV.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.