01:23, pon, 20. Maj

Klopotec na Lentu znova čuva najstarejšo trto





V pozdrav prihajajočemu že 16. festivalu Stare trte so danes malečniški brači pred Hišo Stare trte na mariborskem Lentu že tradicionalno postavili klopotec. To je njihovo vsakoletno darilo, saj jim že leta pripada čast slovesnega obiranja grozdja najstarejše trte na svetu. Še tretje leto zapored je klopotec zaropotal tudi na Piramidi.

postavitev klopotca (4)

Klopotec je kot simbol štajerskega vinogradništva prevzel gospodar Stare trte, mariborski župan Andrej Fištravec v družbi mariborske vinske kraljice. Kot je ob tem dejal župan, upa, da bo letina dobra, saj so grozdje in listje videti zdravo. “Bomo videli, kakšen bo jeseni izkupiček, vendar letos ni bilo nekih posebnih dogodkov, ki bi oklestili pridelek,” je dejal župan.

Da je znamenita mariborska trta v dobrem stanju, je potrdil tudi mestni viničar Stane Kocutar in dodal, da se ji niti ob avgustovski pozebi niti ob nedavni toči ni zgodilo nič hudega, saj sta jo varovala stena in napušč. “Če bi ji vsaka manjša pozeba in neurje storila kaj hudega, potem zagotovo ne bi prišla v to starost,” je svoje prepričanje podkrepil Kocutar.

Čeprav bo večina štajerskih vinarjev letos s trganjem začela občutno pozneje kot ponavadi, jo bodo v Mariboru v skladu z običaji trgali 2. oktobra, ko se bo začel vsakoletni festival.

Na najstarejših delih trte viničar pričakuje povprečno letino, kar pomeni okoli 50 do 60 kilogramov, celo nadpovprečno lepo pa sta tokrat obloženi 30-letni potomki, levo in desno od Stare trte, kjer bi se lahko približali rekordu, saj pričakujejo okoli 160 kilogramov pridelka.

Nekaj škode pa je zaradi aprilske pozebe utrpela trta na Piramidi, kjer si Kocutar prav tako obeta lepo letino, čeprav najverjetneje nekoliko manj obilno kot lani. Veliko pa je po njegovih besedah še vedno odvisno od septembrskega vremena.

Prireditev postavitve klopotca sicer vsako leto predstavlja simbolični pozdrav jeseni in prihajajočemu festivalu Stare trte, ki se bo na Lentu letos odvijal od 2. oktobra do martinovega 11. novembra. Enega od vrhuncev festivala bo predstavljala že slovesna trgatev Stare trte na prvi dan dogajanja.

Stara trta v Mariboru je najstarejši živi primerek žlahtne vinske trte, ki še rodi. S starostjo preko 400 let je vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov kot najstarejša trta na svetu. Od 40 do 60 kilogramov simboličnega letnega pridelka ustekleničijo in uporabijo za protokolarno darilo. Letno napolnijo največ sto stekleničk.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.