21:29, ned, 28. Apr

Kandidature za mandatarja





Opolnoči se bo iztekel 14-dnevni rok, v katerem lahko poslanske skupine ali najmanj deset poslancev predlagajo kandidaturo za novega mandatarja. Poslanec Ivan Vogrin predlaga ekonomista Dušana Radonjiča in trdi, da ima zagotovljene podpise za vložitev kandidature. A sta za zdaj znana le dva – morebitna kandidatura bo očitno jasna tik pred zdajci.

Mandatar

Podpis k Radonjičevi kandidaturi je prispeval nepovezani poslanec Borut Ambrožič, večina poslanskih skupin pa predlogu ni naklonjena. Le iz PS so sporočili, da se jim predlog zdi zanimiv in se bodo o njem danes dopoldne posvetovali člani sveta stranke.

V poslanski skupini nepovezanih poslancev so sicer nekoliko previdni in so sporočili, da napovedane kandidature Radonjiča ne bodo komentirali, dokler ne bo podprta s podpisi desetih poslancev.

DZ bo o morebitnem predlogu za novega mandatarja odločal predvidoma v ponedeljek. Če predloga ne bo, se bo DZ sestal že v petek. Tedaj bo začel teči 48-urni rok za morebiten tretji krog.

Kljub temu, da se večina strank javno zavzema za čimprejšnje volitve, pa naj bi neuradno nekatere računale na uspeh napovedane ustavne presoje odloka o razpisu volitev, če bodo te razpisane v počitnicah. Volitve bi lahko bile že 13. julija. Vendar se ta termin lahko zavleče v konec tega poletnega meseca, če bi bil predlog za mandatarja vložen in bi DZ o tem odločal tudi v tretjem krogu.

Medtem pa se na predčasne volitve nekatere stranke že pospešeno pripravljajo. Tako bo po sredinem svetu stranke NSi danes predstavila program, s katerim bo nastopila na predčasnih volitvah.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.