11:02, pon, 29. Apr

Jutri ena večjih stavk javnega sektorja





Jutri je 12.05 napovedana ena največjih stavk v samostojni Sloveniji. Stavki se pridružuje 16 sindikatov javnega sektorja, ki od vlade zahtevajo ovrednotenje dela v okviru enotnega plačilnega sistema.

Stavkala bo večina sindikatov javnega sektorja, ki so del pogajalske skupine pod vodstvom Jakoba Počivalška. Stavkali bodo v bolnišnicah, zaprti bodo nekateri vrtci, odpadle bodo gledališke predstave, na mejah bo strožji nadzor, stavkali bodo v državnem zboru in na ministrstvih ter drugih državnih organih.

Sindikat kulture in narave Slovenije Glosa navaja, da bodo zaprte številne knjižnice, muzeji in gledališča. Stavki so se z odpovedjo predstav pridružili SNG Drama Ljubljana, SLG Celje, SNG Nova Gorica in Mestno gledališče Ptuj.

Zaprte bodo tudi številne knjižnice, izposoja bo tako onemogočena v vseh enotah Mestne knjižnice Kranj, Mariborske knjižnice, Knjižnice Radlje ob Dravi in Knjižnice Domžale.

Svoje stavkovne aktivnosti so predstavili lekarniški farmacevti. Tri ure bodo zaprte tudi lekarne: “Lekarne bodo na ta dan med 10. in 13. uro zaprte, razen dežurnih lekarn,” je po navedbah STA povedal predsednik sindikata Damir Domjan.

medic-563423_1920

Po napovedih visokošolskega sindikata ter Sindikata delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti (Vir) bodo predavanja na fakultetah javnih univerz v veliki večini odpadla.

Največjo stavko je Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) za vrtce, osnovne in srednje šole napovedal v sredini februarja. Kljub temu se bodo nekateri pridružili že tokratni stavki. Sindikat sporoča, da bo zaprtih približno deset vrtcev, nekateri pa v sredo ne bodo izvajali pedagoškega dela.

Sindikati se bodo v sredo pet čez poldne na protestnem shodu zbrali pred vlado.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.