01:09, tor, 30. Apr

Janša mora v zapor





Predsednik SDS Janez Janša je na družbenem omrežju Twitter objavil poziv na prestajanje zaporne kazni, ki ga je prejel. Iz poziva izhaja, da se mora v zaporu na Dobu zglasiti 20. junija. Janša je namreč pravnomočno obsojen na dveletno zaporno kazen zaradi koruptivnih dejanj v primeru nakupa patrij v času, ko je bil predsednik vlade.

getfoto2 (1)

Če se na omenjeni datum Janša ne bo zglasil na Dobu, bo odrejena prisilna privedba na njegove stroške na podlagi zakona o izvrševanju kazenskih sankcij, še piše v pozivu na prestajanje zaporne kazni.

Iz opravičenih razlogov pa lahko zaprosi za odložitev izvršitve kazni zapora. Janša je sicer nedavno dejal, da ne bo zaprosil za alternativno prestajanje kazni ali odlog, saj da v zvezi s “to krivično obsodbo” ne misli nikogar za nič prositi.

Sicer pa bo ustavno sodišče v sredo obravnavalo pritožbo Janše zoper sodbo višjega sodišča v zadevi Patria.

Poleg Janše sta bila v primeru Patria zaradi korupcije obsojena tudi prokurist Rotisa Ivan Črnkovič in brigadir Tone Krkovič. Sodišče jima je naložilo 22 mesecev zapora.

Krkovič poziva na prestajanje kazni, kot trdi njegov odvetnik Jože Hribernik, še ni prejel. Tudi Črnkovič naj še ne bi prejel poziva, na Okrožnem sodišču v Ljubljani namreč povratnice o vročitvi še niso prejeli.

Višje sodišče je prvostopenjsko sodbo v zadevi Patria potrdilo konec aprila, s čimer je sodba postala pravnomočna. Janši so sodbo 15. maja vročili na Okrožnem sodišču v Ljubljani, kjer se je udeležil naroka v pravdi proti novinarju Dela Dejanu Karbi. Črnkoviču in Krkoviču pa so vročili sodbi približno dva tedna pozneje.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.