20:56, pon, 29. Apr

Izid nedeljskega referenduma





Izidom nedeljskega referendumskega glasovanja o uveljavitvi novele zakona o arhivih bodo danes prišteli še glasovnice, ki bodo prispele po pošti iz Slovenije. Te pa referendumskega izida ne morejo spremeniti, saj je jasno, da pobudnikom referenduma na volišča ni uspelo privabiti zadostnega števila volivcev, da bi bil zakon zavrnjen.

getfoto2 (3)

Nedeljskega referenduma o arhivski noveli se je namreč po neuradnih rezultatih udeležilo 200.042 volivcev oziroma 11,68 odstotka volilnih upravičencev. Za preprečitev uveljavitve zakonske novele pa bi moralo po novih referendumskih pravilih proti zakonu glasovati najmanj 20 odstotkov vseh volilnih upravičencev, torej 343.000 volivk in volivcev.

Takšnega izida referenduma ne morejo spremeniti niti glasovnice, ki bodo prispele po pošti iz Slovenije in jih bodo prešteli danes, niti glasovnice po pošti iz tujine, ki jih bodo šteli prihodnji ponedeljek, 16. junija. Državna volilna komisija bo nato do 20. junija razglasila uradne rezultate, zakon pa bo predvidoma začel veljati v roku meseca dni.

Med volivci, ki so v nedeljo prišli na volišča, jih je sicer 32,67 odstotka glasovalo za, 67,33 odstotka pa proti uveljavitvi zakona.

S takšnim izidom glasovanja je zadovoljna prvopodpisana pod zahtevo za referendum o arhivski noveli, poslanka SDS Eva Irgl. Manj pa je zadovoljna z udeležbo, zaradi katere jim ni uspelo doseči kvoruma, da bi referendum uspel. “Treba je pošteno priznati, da kvoruma nismo dosegli, bo pa tudi kulturni minister moral pošteno priznati, da novela ni dobila podpore,” je dejala.

Minister za kulturo, ki opravlja tekoče posle, Uroš Grilc pa je bil po drugi strani zadovoljen, da so državljani prisluhnili njihovim argumentom in so “potrdili novelo arhivskega zakona”. Slovenski arhivi so po njegovih besedah zdaj najbolj odprti arhivi v Evropi. Glede nizke volilne udeležbe pa pravi, da so ljudje svoje povedali tudi z neudeležbo.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.