01:14, ned, 12. Maj

Izgradnja kanalizacije in čistilne naprave v Občini Selnica ob Dravi





V občini Selnica ob Dravi v okviru skupine projektov Zgornja Drava – Odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju Drave, zaključujejo izgradnjo kanalizacijskega sistema in čistilne naprave Selnica ob Dravi.

cistilna naprava selnica 1

Po zaključku projekta bo dosežena predpisana 95 odstotna priključitev na kanalizacijo v aglomeraciji Janževa gora, izgrajena pa bo čistilna naprava s kapaciteto 5.000 PE. Namen projekta Zgornja Drava je odpraviti vrsto let trajajočo problematiko odvajanja in čiščenja odpadnih fekalnih voda, ki imajo negativne posledice na okolje in zdravje ljudi. V okviru skupine projektov se gradijo vodi kanalizacijskih sistemov ter več čistilnih naprav. Projekt se izvaja v petih občinah, kjer še nimajo izgrajenega sistema za odvajanje in čiščenje komunalnih voda oziroma ta sistem še ni zgrajen v celoti. Vrednost celotnega projekta Zgornja Drava znaša 37.094.153,00 evrov in ga delno financira Republika Slovenija (3.210.060,00 evrov), delno Kohezijski sklad Evropske unije v okviru Operativnega programa razvoja okoljske in prometne infrastrukture za obdobje 2007-2013, razvojne prioritete »Varstvo okolja – področje voda«, prednostne usmeritve »Odvajanje in čiščenje komunalnih voda« (18.190.325,59 evrov), delno pa stroške pokrivajo občinski proračuni (15.693.767,41 evrov).

Projekt, ki se počasi zaključuje, obsega izgradnjo kanalizacijskega sistema in čistilno napravo v občini Selnica ob Dravi. Po zaključku projekta bo dosežena predpisana 95 odstotna priključitev na kanalizacijo v aglomeraciji Janževa gora, prav tako pa bosta v okviru projekta zgrajena povezovalna voda iz aglomeracij Janževa gora in Zg. Selnica na čistilno napravo. Poleg tega se je v okviru projekta zgradila tudi čistilna naprava Selnica ob Dravi za 5.000 PE.

Župan Občine Selnica ob Dravi Jurij Lep je na današnji novinarski konferenci povedal, da je izredno vesel, da se projekt počasi zaključuje in da bodo učinki projekta vidni v kratkem. Poudaril je predvsem pomembnost pravočasne izvedbe projekt, saj je na to vezano tudi sofinanciranje projekta. Obenem pa je izrazil zadovoljstvo, da se s tem projektom ureja tudi čiščenje odpadnih voda na tem območju, saj bodo s tem poskrbeli, da bodo imeli čisto vodo tudi zanamci.

cistilna naprava selnica

Vrednost projekta, ki je vezan na Občino Selnica ob Dravi, znaša 7.656.606,75 € evrov in ne vključuje DDVja. Projekt sofinancira Republika Slovenija 818.696,26 evrov, Kohezijski sklad Evropske unije v okviru Operativnega programa razvoja okoljske in prometne infrastrukture za obdobje 2007-2013, razvojne prioritete »Varstvo okolja – področje voda«, prednostne usmeritve »Odvajanje in čiščenje komunalnih voda« v vrednosti 4.639.635,69 evrov, delno pa stroške pokriva Občina Selnica ob Dravi v višini 2.198.274,80 evrov.

V okviru skupine projektov Odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju Drave – Zgornja Drava, se izvajajo investicije v odvajanje in čiščenje odpadne vode v občinah Dravograd, Muta, Radlje ob Dravi, Selnica ob Dravi in Vuzenica. Cilj projekta je izgradnja ustrezne infrastrukture za odvajanje in čiščenje komunalnih odpadnih voda na območjih, ki so v državnem programu opredeljena kot območja, ki morajo biti opremljena s kanalizacijo, skladno z evropskimi direktivami na področju odvajanja in čiščenja odpadnih voda ter s predpristopno pogodbo in ciljem zmanjšanja vplivov na okolje. Z izvedbo investicije se bo do zaključka projekta:
– izgradilo 33.612 metrov nove kanalizacije,
– izgradile čistilne naprave v skupni kapaciteti 18.000 PE,
– izgradilo 23 črpališč in
– 10 zadrževalnih bazenov.

Izvedba skupine projektov bo omogočila celostno urejanje odvajanja in čiščenja komunalnih odpadnih voda v petih občinah. Glavni upravičenci za infrastrukturo bodo gospodinjstva oz. prebivalci in gospodarstvo v omenjenih občinah, in sicer v aglomeracijah ki so večje od 2.000 PE ter v aglomeracijah prispevnih območij predmetnih čistilnih naprav. Skupna vrednost celotnega projekta Zgornja Drava znaša 37.094.153,00 evrov in ga delno financira Republika Slovenija , delno Kohezijski sklad Evropske unije v okviru Operativnega programa razvoja okoljske in prometne infrastrukture za obdobje 2007-2013, razvojne prioritete »Varstvo okolja – področje voda«, prednostne usmeritve »Odvajanje in čiščenje komunalnih voda«, delno pa stroške pokrivajo občinski proračuni.

Razlagalno gradivo najdete na tej povezavi.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.