20:53, pet, 26. Apr

Hauc odhaja s čela NKBM





Aleš Hauc je nadzornemu svetu Nove Kreditne banke Maribor (NKBM) podal predlog za sporazumno razrešitev s položaja predsednika uprave druge največje slovenske banke, ki je v zadnji fazi privatizacije. Iz NKBM so sporočili še, da bodo nadzorniki njegov predlog obravnavali na seji v petek.

Aleš Hauc

Prvi nadzornik banke Peter Kukovica bo po koncu seje podal tudi izjavo medijem, so še poudarili v banki, kjer zagotavljajo, da NKBM posluje nemoteno.

Nadzorni svet se je 28. januarja seznanil z Haučevo bolniško odsotnostjo, od takrat pa je uprava po zagotovilih iz banke polno operativna in ima vsa potrebna pooblastila. V medijih so se namreč zaradi Haučeve daljše odsotnosti pojavljale neuradne informacije o zmedi in krizi pri upravljanju z banko, prav tako pa so mediji poročali, da je bil Hauc iz vodenja banke odsoten več mesecev.

V skladu s statutom NKBM je namreč zagotovljena prisotnost dveh članov uprave, Roberta Senice, ki ga je Hauc imenoval za svojega namestnika, in Sabine Župec Kranjc, ki skupaj sprejemata vse poslovodne odločitve. Prav tako je po pojasnilih iz NKBM zagotovljena tudi prerazporeditev Haučevih delovnih področij med člana.

Hauc je položaj prvega moža zdaj 100-odstotno državne NKBM prevzel konec aprila 2012, banko pa je vodil skozi krizna leta, ko se je zaradi bremen iz predkriznih časov in posledične rasti slabih posojil znašla v tako težavnem položaju, da jo je morala država večkrat dokapitalizirati, konec leta pa v okviru obsežne sanacije največjih slovenskih bank tudi dokončno nacionalizirati in del slabih terjatev prenesti na Družbo za upravljanje terjatev bank.

Zaradi obsežne državne pomoči banki se je morala Slovenija zavezati, da bo banko do konca tega leta privatizirala. Postopek prodaje, ki je tik pred zaključkom, vodi SLOVENSKI državni holding, zavezujoči ponudbi pa naj bi neuradno oddala madžarska banka OTP in pa finančni sklad Apollo.

Do Haučevega odhoda tako prihaja sredi postopka organizacijskega in poslovnega preoblikovanja banke in v občutljivem času tik pred pričakovano menjavo lastništva.

NKBM je lani sicer na ravni skupine po za zdaj še nerevidiranih podatkih ustvarila 23,3 milijona evrov čistega dobička, na ravni matične banke pa je dobiček dosegel 35,9 milijona evrov.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.